U Travniku masovno trovanje napuštenih pasa

485
578b6db2-0d34-47d4-84bc-54260a0a0a80-lutalice-psi-700x402Masovno trovanje napuštenih pasa prisutno je u Travniku posljednjih mjeseca, upozorila je Udruga za zaštitu životinja “Avlijaner”, u kojoj ističu da građani sve češće na ulicama pronalaze otrovane pse, te da situacija izmiče kontroli.

Iz Udruge su priopćili da se Travnik, kao i brojni gradovi u BiH, susreće sa problemom velikog broja napuštenih pasa na ulici, što zabrinjava građane, ali da rješenje treba potražiti u Zakonu, a ne u postavljanju otrova na ulicama, što ugrožava i ljude.

U Udruzi “Avlijaner” kažu da su radili na poboljšanju situacije u Travniku, ali da bez potpore lokalne vlasti ne mogu mnogo učiniti, tako da je problem sada eskalirao.

– Prije nekoliko mjeseci, napušteni psi u Travniku su u noćnim satima ubijani iz oružja, i to većinom sterilizirani i socijalizirani psi, a o svemu su obaviješteni i policija i Općina Travnik. Smatramo da je Općina odgovorna za stanje u gradu – kažu u Udruzi.

Podsjetili su da Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja BiH ne dopušta eutanaziju životinja, uz iznimku oboljelih od neizlječivih ili zaraznih bolesti, koje mogu ugroziti ljude, te životinja koje su opasne za okolinu, dok i u tom slučaju životinje eutanaziraju veterinari.

U Zakonu je, među ostalim, navedeno da je napuštenim i izgubljenim životinjama potrebno osigurati smještaj i veterinarsku pomoć, dok je predviđeno da se skloništa i higijenske servisi financiraju iz proračuna entiteta, županija, gradova i općina.

Pomoćnik načelnika Općine Travnik Abid Drobo kazao je Feni da je u neformalnim razgovorima građana čuo priče o pojavi trovanja napuštenih pasa u Travniku, ali da zvaničnu informaciju o tome nema.

Kako je kazao, Općina je uključena u aktivnosti sterilizacije i kastracije pasa, te pokušava pronaći lokaciju za izgradnju skloništa za pse, ali pri tome nailazi na probleme.

– Općina traži lokacije, ali ključni problem je to što građani na njima ne žele azil. O tome je raspravljalo Općinsko vijeće, bilo je ponuđeno 18 lokacija, provode se javne rasprave, ali još nismo uspjeli naići na razumijevanje lokalnog stanovništva. Odgovaraju, uglavnom, da ne žele azile na njihovom terenu – kazao je Drobo.

Govoreći o aktualnom Zakonu o dobrobiti i zaštiti životinja BiH, Drobo je rekao da je on “omča oko vrata lokalnim zajednicama koje nemaju snage da ga same provedu.

– Sve druge razine vlasti su od toga digle ruke i to je sada problem cijele države – naglasio je on.

Glasnogovornik MUP-a Srednjobosanske županije (SBŽ) Rusmir Prohan rekao je Feni da policiji nisu prijavljeni slučajevi trovanja napuštenih pasa u Travniku, ali je dodao da je Kaznenim zakonom Federacije BiH, za mučenje i ubijanje životinja predviđena novčana kazna te do šest mjeseci zatvora.

Jednogodišnja kazna zatvora može se izreći osobama koje muče i ubiju životinju radi pribavljanja imovinske koristi ili životinju koja pripada zaštićenoj vrsti.

 

Komentari

komentara