menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

U Tuzlanskom kantonu sve više neispravnih vozila, slijedi “češljanje” stanica za tehničke preglede

Urednik | 21. Februara 2019.
Tehnički pregled vozila obavlja se najmanje jednom godišnje, neposredno prije registracije. Ovakav pregled pokazuje trenutne kvarove na vozilu, ali i one koji bi se mogli dogoditi u bliskoj budćnosti. Prema zakonskom okviru, samo tehnički ispravna vozila mogu biti registrovana, međutim praksa u Bosni i Hercegovini pokazuje drugačije.

Foto: D. Z./Klix.ba

Naime, fiktivni tehnički pregledi ranije su zabilježeni na području naše zemlje, a neispravna vozila koja se nalaze na bh. cestama narušavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

U TK iz saobraćaja isključeno 287 vozila

U proteklih godinu dana sa saobraćajnica u Tuzlanskom kantonu isključeno je 287 vozila koja nisu ispunjavale kriterije u domenu tehničke ispravnosti. Na koji način su vlasnici došli do potvrde koja garantuje da su njihova vozila tehnički ispravna još uvijek nije poznato.

Foto: D. Z./Klix.ba

Nakon što su policijski službenici izrazili sumnju u ispravnost vozila, ono je upućeno u nadležnu stanicu na novi tehnički pregled. S obzirom da je u 287 slučajeva utvrđena nepravilnost, vlasnicima ovih vozila je oduzeta potvrda o registraciji automobila.

“Na cestama Tuzlanskog kantona imamo sve veći broj vozila koja su tehnički neispravna. Naše stanice za tehnički pregled vozila su porozne, a najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u ovom kantonu su neispravni kočioni i upravljački sistemi, zatim pneumatici, kao i signalizacija”, rekao je za Klix.ba ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Foto: D. Z./Klix.ba

Ovo ministarstvo u saradnji s Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH uskoro će započeti kontrolu rada 31 stanice koje obavljaju tehnički pregled vozila u Tuzlanskom kantonu, od čega ih je najviše u Tuzli, zatim Lukavcu, Srebreniku, Gradačcu i Živinicama.

“S provjerama rada trebalo bi se krenuti od 1. marta ove godine. Voditeljima i kontrolorima u stanicama za tehnički pregled vozila prvenstveno će se ukazati na posljedice koje sa sobom nose propusti vozila koja ne ispunjavaju uslove, a potom će se izvršiti kontrola njihovog rada”, istakao je Gluhić za Klix.ba.

Stanice koje ponove prekršaj bit će zatvorene

Ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu stanica za tehnički pregled vozila, Gluhić nam je kazao da će vlasnicima i voditeljima biti uručena opomena uz obavezno otklanjanje utvrđene greške.

Foto: D. Z./Klix.ba

“Ukoliko se ponovo budu vratili u prekršaj, odnosno ukoliko ustanovimo da se vozila nepropisno propuštaju, predviđene su sankcije, među kojima je i zahtjev za zatvaranje stanice”, upozorio je Gluhić.

Na području Tuzlanskog kantona registrovane su 132.000 vozila, a starost u prosjeku iznosi 17 godina. U tri do pet posto saobraćajnih nesreća uzrok su upravo tehnički neispravna vozila.

Foto: D. Z./Klix.ba

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) u 2018. godini došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća. Ukupno ih se dogodilo 3.132, a smrtno je stradalo 28 osoba.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset