menu Naslovna chevron_right
BiHCrna hronikaIzdvojenoTuzlanski kantonVijesti

U Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Zenici odložene tone otrovnog otpada: Tempirane bombe širom države

Urednik | 30. Juna 2018.

Tuzla, Mostar, Zenica, Sarajevo… puni su medicinskog otpada, a skladišta u koja se samo dio krvavih gaza, upotrijebljenih infuzija, šprica… odlaže, dok većina završi u smeću, prave su tempirane bombe! Zbog nepostojanja adekvatnih prostorija i neuništavanja ovog otpada na propisan način ili na vrijeme, može doći i do epidemije velikih razmjera.

Posteljice u cijevima

Najveću opasnost, kažu dobro upućeni, predstavlja infektivni i patološki otpad koji iz bolnica nijedna firma u BiH ne zbrinjava! Tako mrtve bebe, posteljice i fetusi završavaju u prirodi. Da je stanje zabrinjavajuće, pokazuje slučaj iz 2016. godine kada je obimna kiša začepila odvode zeničke bolnice, a na površinu je isplivao sav medicinski otpad bačen u kanalizaciju.

– Tokom otčepljivanja izvučen je različit otpadni materijal, uočena je masa koja asocira na patoanatomski otpad – izjavila je prije dvije godine za medije Aida Buro, portparol KB-a Zenica.

No, ovakvi problemi ni danas nisu rijetkost, iako su, kako tvrde nadležni, napravljeni pomaci. Rasim Skomorac, direktor KB-a Zenica, u izjavi za „Avaz“ ističe da se medicinski otpad iz te bolnice, ali i iz drugih medicinskih ustanova u ZDK, do raspoloživog kapaciteta obrađuje i sterilizira u njihovim postrojenjima.

– Nakon sterilizacije, tretira se kao i preostali komunalni otpad i odvozi na regionalnu deponiju Mošćanica. U toku je instalacija još jednog autoklava, što će nam povećati kapacitet – kaže Skomorac.

Prije tri godine, Fond za zaštitu okoliša BiH odlučio je izdvojiti 1,1 milion KM za nabavku opreme kojom bi se medicinski otpad iz zeničke bolnice spaljivao, ali, prema riječima Fahrudina Brkića (SBB), ministra za prostorno uređenje, novac je na kraju povučen zbog birokratskih procedura.  I dok stručnjaci godinama upozoravaju na alarmantno stanje, u BiH ne postoji nijedna spalionica za opasni medicinski otpad! Tako se dio prikupljenog otpada odloži u skladišta, a onaj koji ne može prijeći granicu, ostaje u tim prostorijama i po nekoliko godina.

Prijetnja za zdravlje

Od takve eksplozije strahuju mještani Živinica. Tvrde da se u sklopu Međunarodnog aerodroma Tuzla nalazi skladište u kojem se odlaže ovaj otpad, koji predstavlja prijetnju za njihovo zdravlje. No, Sead Brkić, predstavnik firme „Reciklon“, koja od 2009. iznajmljuje prostor, tvrdi da oni mjesečno zbrinjavaju pet tona otpada te da se otpad zadržava najduže šest mjeseci.

– Opasni otpad se obrađuje i sterilizira, pa tek onda nosi na deponije – tvrdi Brkić i dodaje da ih redovno obilaze.

Prema informacijama iz resornog ministarstva HNK, opasni medicinski otpad ni u ovom se kantonu ne zbrinjava adekvatno.

– SKB Mostar je u proceduri davanja saglasnosti, dok su druge dvije zdravstvene ustanove dobile saglasnost na planove o zbrinjavanju otpada – rečeno nam je iz Ministarstva.

Skandalozna je i informacija da se nadzor u ovoj oblasti već godinama ne provodi, jer u HNK ne postoji kantonalni inspektor zdravlja!

 Infektivnog otpada oko 25 tona godišnje 

U BiH, osim „Reciklona“, medicinski otpad zbrinjavaju još „Kemis-BH“ iz Lukavca, „Eko-group“ iz Banje Luke i „Aida komerc“ iz Sarajeva.

– Prema onome što mi preuzimamo, to je oko 40 tona farmaceutskog otpada i citostatika, s tim da se oko tri tone odnosi na citostatike, dok je infektivnog otpada oko 25 tona godišnje – rekao nam je Maid Hadžimujić, direktor firme „Kemis-BH“, koji je potvrdio da „velika količina opasnog medicinskog otpada završi tamo gdje ne bi trebalo“.

 

(Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset