menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

U Tuzli obilježavanje Evropskog dana doniranja organa

Urednik | 19. Oktobra 2019.

Centralna manifestacija obilježavanja Evropskog dana darivanja organa (EODD) bit će održana sutra u Tuzli i ugostit će predstavnike Mreže transplantiranih jugoistočne Evrope (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija), najavio je Upravni odbor Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Evropski dan darivanja organa je prilika za odavanje počasti svim darivateljima organa i njihovim porodicama pa će i na ovoj manifestaciji u Tuzli biti pušteni u zrak bijeli i plavi baloni, što je simbolična zahvala svima njima. Vijeće Evrope svake godine u oktobru, u drugoj zemlji, organizira Evropski dan doniranja i transplantacije organa (EODD) radi jačanja svijesti građana o značaju davanja organa kao načina spašavanja i poboljšanja života. Sutrašnja manifestacija u Tuzli bit će održana na Trgu Slobode od 12 do 15 sati. Građani će imati priliku da potpišu donorske kartice, ali i da se informiraju o značaju doniranja organa i transplantacijama uopće. Također će od gostiju manifestacije moći saznati kakva je situacija u njihovim državama kad je riječ o ovoj problematici.

Bosna i Hercegovina, kad je riječ o donaciji i transplantaciji organa, iz godine u godinu pada na ljestvici evropskih i svjetskih zemalja. U ovoj godini je bilo samo sedam transplantacija sa živih donora, i to isključivo u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a nijedna s preminulog. U Centru za transplantacijsku medicinu je oko 230 do 240 pacijenata koji su na listi čekanja za bubreg, za transplantaciju jetre nešto više od 20 pacijenta, dok na transplantaciju srca čeka oko 15 pacijenata. Sutrašnju manifestaciju u Tuzli organizira Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH u saradnji s Donorskom mrežom BiH i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Tuzlanskog kantona te uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva.

Radio Bet / Izvor: (TIP/Fena/Foto: Ilustracija)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset