menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Učenici obilježili 24. godišnjicu zločina nad tuzlanskom mladošću

Urednik | 24. Maja 2019.

Učenici i nastavnici Osnovne škole Novi Grad iz Tuzle u petak su polaganjem cvijeća i prigodnim programom na Spomen groblju žrtava poginulih na Kapiji 25. maja 1995., obilježili 24. godišnjicu stravičnog zločina nad tuzlanskom mladošću.

Profesorica te škole Sanela Jusufović kazala je da već godinama obilježavaju taj najtragičniji trenutak za Tuzlu i Tuzlake.”Sjećanje je naša osobina, ne postoje riječi kojima bismo mogli utješiti roditelje i porodice djece koja su poginula na Kapiji tog 25. maja 1995. godine”, kazala je.

“Treba živjeti za lijepe trenutke, ali na dostojanstven način obilježavati ono što nije za ponos cijelom čovječanstvu”, poručila je.

Govoreći o tome koliko mladi danas znaju o Tuzlanskoj kapiji, Jusufović je kazala da učenici škole mnogo znaju o tom masakru, pa čak i detalje.

“Trudimo se, ne samo u maju, već i tokom cijelog njihovog školovanja, da ih naučimo kako se poštuje drugačiji i kako se gradi ljubav, pa i u trenucima kada se prisjećamo Tuzlanske kapije”, zaključila je.

Masakr na Tuzlanskoj kapiji, zločin nad tuzlanskom mladošću jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srpske s Ozrena ispalili granatu u 20.55 sati na sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila oko 200 civila. Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Za taj zločin osuđena je samo jedna osoba iako se ove godine obilježava 24 godina od tog kobnog dana.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset