menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Ugledni profesori traže provjeru mentalnog stanja Donalda Trampa!

Urednik | 20. Decembra 2016.

Tri profesora sa Harvarda “jako su zabrinuti za mentalno zdravlje i stabilnost Donalda Trampa” i traže psihijatrijsku provjeru prije nego što postane predsjednik SAD-a u januaru.

Oni su pisali aktuelnom predsjedniku Baraku Obami tražeći “kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju”.

Profesori tvrde da zbog profesionalnih standarda ne mogu dati službenu dijagnozu javne osobe koju nisu lično ocijenili, ali navode da zbog Trampovih određenih karakteristika vjeruju kako nije sposoban za preuzimanje funkcije predsjednika.

Pri tome su naveli njegove karakteristike: “grandioznost”, “impulsivnost” i “hiperosjetljivost na kritiku”, te “očiglednu nemogućnost razlikovanja stvarnosti i mašte”.

Oni podsjećaju da je i Obama imao slične izjave u avgustu, kada je dovodio u pitanje Trampovu sposobnost rasuđivanja i njegov temperament.

Mediji navode da su se pitanja o Trampovoj podobnosti pojavila nakon njegovih brojnih istupa na “Tviteru”, koji su bili upućeni neistomišljenicima, političkim protivnicima ili su narušili dugogodišnje dobre odnose SAD-a i drugih zemalja.

Trampov štab inicijativu smatra provokacijom demokrata

Ovo nije prvi slučaj u SAD-u u kojem se raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju.

Šezdesetih godina prošlog vijeka jedan američki časopis pitao je 12.000 psihijatara da li je republikanski kandidat Beri Goldvoter psihološki sposoban da bi bio predsjednik, a njih 1.189 odgovorilo je sa – “ne”.

Goldvoter je poslije podnio tužbu nakon koje je uspostavljeno pravilo kako psihijatri ne smiju dati procjenu javne osobe ako je lično nisu procijenili.

Iz Trampovog okruženja navode da se radi o još jednoj u nizu provokacija iz demokratskog tabora, pri pokušaju da se spriječi novoizabrani predsjednik da preuzme funkciju.

 

 

Radio Bet/izvor:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset