menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Uhapšeno deset osoba zbog pljačke u bankarskom sektoru RS

Urednik | 31. Marta 2016.

Prema nalogu Tužiteljstva BiH provedena je akcija kodnog nazova “Lavina” u kojoj je uhapšeno deset osoba na području Banja Luje, Bijeljine i Zvornika zbog sumnje da su oštetili bankarski sektor u Republici Srpskoj za više od 123 miliona KM.

Uhapšeni se sumnjiče da su odgovorni za poslovanje propale Bobar banke, te su, osim bankarskog sektora entiteta RS, oštetili i bankarski sektor Bosne i Hercegovine.

“Slobode je lišeno deset osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsificiranje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsificiranje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, saopćeno je iz SIPA-e.
Potvrda i u Tužiteljstvu BiH

Provedena je odlučna akcije Tužiteljstva BiH i SIPA-e koja je rezultat višemjesečne detaljne istrage kaznenih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

“U ranim jutarnjim satima, realizirana je akcija po nalogu Tužiteljstva BiH u kojoj sudjeluje više desetina policijskih radnika SIPA-e uz podršku MUP RS-a. Slobode je lišeno više osoba, a uporedo sa hapšenjima vrše se i pretresi osumnjičenih”, piše u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Navedene osobe osumnjičene su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organiziranog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miljuna KM (navedeni iznos dostiže više od 10 procenata budžeta svih institucija BiH).

Počinitelji su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane poduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar Banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizirati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta, koja će prouzrokovati stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH.

“Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Također, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, općina, poduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH”, tvrde iz Tužiteljstva.

Akciji je prethodila duga i temeljita istraga i prikupljanje dokaza, te će istraga biti nastavljena u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode.

Prenosi BHRT.

 

 

 

(A,H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset