menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Ukidanje akciza na dnevnom redu Predstavničkog doma BiH

Urednik | 19. Juna 2018.
Klub poslanika SDS-a u Parlamentu BiH uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku, na osnovu kojeg bi van snage bio stavljen zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV, što znači da bi cijene goriva po litru bile smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru, pišu Vijesti.ba.

Ovaj prijedlog naći će se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma BiH u srijedu, 20. juna, a poslanici će se prevashodno izjasniti o tome podržavaju li predloženu hitnu proceduru, a potom i o samom zakonskom rješenju.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto danas je potvrdila da je putem medija informisana o tome da će SDS uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama, ali da HDZ BiH još nije zvanično upoznat sa ovim prijedlogom.

Na pitanje Vijesti.ba da li za HDZ BiH prihvatljiv prijedlog o smanjenju akciza, Krišto je podsjetila da je ova politička stranka podržala usvajanje zakonskog rješenja kojima su akcize povećane.

“Sve ono što bismo mislili da treba drugačije, vjerovatno bismo predložili. Smatramo da je ovo siatemski zakon koji treba da predloži Vijeće ministara BiH i zakon koji uvijek treba uraditi institucija kao što je Vijeće ministara BiH i kazati kako i na koji način prikupljati sredstva od akciza i u koje ih namjene treba trošiti”, poručila je Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

SDS-ov prijedlog zavrjeđuje pažnju i dobiće podršku SDP-a BiH, potvrdio je poslanik ove političke partije u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

“Nije nam nikakva satisfakcija kao bloku koji se borio protiv akcizne koalicije što su sva naša upozorenja se danas ostvarila. Što sve ono što smo govorili u to vrijeme, da će doći do poskupljenja mnogo većih nego što je to iznos akciza, da će se raditi o lančanim poskupljenjima i da će to sve biti uz prećutni amin distibutera i vlasti koji su povezani. Dakle, nije nam nikakva satisfakcija što smo bili upravu, ali želimo aktivno učestovavati u raspravi gdje smo prisutni pošto nismo u Vijeću ministara, o tome šta se može uraditi kako bi se eventualno sanirale posljedice, kazao je Magazinović prenose Vijesti.ba.

On je dodao da “ukoliko akcizna koalicija nastavi kupovati glasove kao do sada i spriječi to, onda će građani imati ovo što imaju do sada, cijene odoše u nebo a nastavak cestogradnje ćemo sačekati za poslije izbora”.

Podršku izmjenama Zakona o akcizama najavio je i Nezavisni blok, tim prije što je i ova stranka prije mjesec i po dana uputila identičan prijedlog u parlamentarnu proceduru, ali u redovnom postupku, a koji bi se takođe mogao naći na dnevnom redu sjednice zakazane za 20. juni.

”Prije pola godine, mi smo sa jasnim argumentima glasali protiv povećanja akciza. I tada smo tvrdili da neće biti cestogradnje, da neće doći do novih zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta”, istakao je u predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić u razgovoru za Vijesti.ba.

On je ocijenio da je zakon o povećanju akciza usvojen na mišiće, dodavši da je prva kontramjera Nezavisnog bloka bila inicijativu o ograničavanju marže na gorivo, koju je Parlament BiH prihvati, te zadužio Vijeće ministara BiH i entitetske vlade, no ova odluka ni do danas nije ispoštovana.

“Mi smo prije mjesec i po dana uputili prijedlog koji je identičan SDS-ovom. Akumuliraju se sredstava od dobiti od akciza, ali nema cestogradnje i novih zapošljavanja. Bilo bi logično da se poskupljenje akciza skine”, smatra Šepić.

Premijer FBIH Fadil Novalić (SDA) u izjavi za Vijesti.ba rekao je da svoj stav nije promijenio te da su akcize neophodne da se pokrene novi investicijski ciklus i cestogradnju na prostoru Federacije.

“Treba nam dodatni novac, a jedini način da ga prikupimo su upravo akcize. Šta se tiče samih cijena benzina, ima dio cijene na koji ne možemo uticati, a to su svjetske prilike na tržištu nafte i međunarodna politika. Postoji naravno i mogućnost da se distributeri dogovore i odluče da uvođenje akciza iskoriste da povećaju cijene iznad iznosa akcize. Upravo je ovo razlog zbog kojeg je resorni ministar Vujanović održao sastanak sa njima i predstavio im je mjere koje ćemo morati da poduzmemo ako takav dogovor postoji. Država nije nemoćna u slučaju da neko pokušava zloupotrebiti situaciju na tržištu”, naveo je Novalić, te dodao da je taj pristup već donio određene rezultate.

Inicijativu SDS-a o izmjenama Zakona o akcizama predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nazvao je politikanstvom.

“Ne možete da gradite i održavate puteve bez sredstava”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, uvjeravajući da se neće promijeniti ništa kada su u pitanju akcize.

On tvrdi da je SDS i ranije vršio opstrukciju, jer bi RS dosad imala daleko efikasniji sistem izgradnje puteva.

“I sada ponovo žele da naprave gužvu”, dodao je on.

Na tvrdnje lidera SNSD-a reagovao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica koji je poručio da ga čudi “kako Dodik opstrukcijama može nazivati odbranu interesa građana, koji su jasno stavili do znanja da ni oni ni privreda ne mogu da podnesu previsoku i vještački podignutu cijenu goriva?”.

“Ovo nije prvi put da se novi i veći nameti pravdaju izgradnjom auto-puta, čije cijene neprestano rastu, pa su neke dionice na kraju bile višestruko skuplje od prvobitno planiranog. To je dokaz da građani ne plaćaju ovim svoje puteve već tuđe interese, i Srpska demokratska stranka namjerava da toj praksi stane u kraj. Novac se mora vratiti građanima i nameti se moraju vratiti na razuman nivo”, kazao je Govedarica te dodao:

“Mi ćemo rado Dodika upoznati sa svim podacima o ubiranju akciza i putarina koje jasno govore da su sredstva za izgradnju autoputeva zloupotrebljavana. Zaista ne vidimo svrhu poslednjih nameta kada tih 220 miliona, koliko je na ime putarina za puteve i autoputeve ubrano od početka godine, stoje zarobljeno na računima jer strateški partner SNSD-a – HDZ traži da veći procenat pripadne Federaciji.  Dakle, građani Republike Srpske iz svog džepa treba da povezuju Hrvate iz Srednje Bosne sa onim u Mostaru, i skraćuju put između Splita i Mostara”.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset