Ukusan kao žuti: Poljoprivrednik iz Turske uzgaja šareni kukuruz

297

Zaintrigiran dokumentarcem o domicilnom američkom stanovništvu i njihovom šarenom kukuruzu, mladi poljoprivrednik iz turskog Aksaraja Halis Katman pronašao je sjemenje i uzgojio kukuruz koji ima klip sa zrnima u devet različitih boja.

Reporterska ekipa posjetila je 35-godišnjeg Katmana u selu Incesu, koji je sa suprugom na imanju obavio prvu žetvu šarenog kukuruza.

Ističući da se bavi poljoprivredom i stočarstvom, Katman je kazao da često prati trendove i medije kako bi unaprijedio svoj posao, a upravo jedan dokumentarac ga je ovog ljeta učinio najpoznatijim poljoprivrednikom u Turskoj.

“U dokumentarcu o jednoj indijanskoj porodici sam vidio da su uzgajali šareni kukuruz koji datira još iz vremena Inka i Asteka. Iznenadio sam se i počeo istraživati jer mnogo volim šarenilo. Uzgajam i kokoške koje daju šarena jaja. Na kraju sam u Oklahomi pronašao čovjeka koji mi je poslao sjeme i evo šarenci su tu”, kazao je Katman.

Ističući da mu niko nije vjerovao kada je govorio da će uzgajati šareni kukuruz, Katman je kazao da ga je to koštalo dosta novca, ali da je uspio.

“Strahovao sam da li će ovdašnja klima biti adekvatna, ali sve se poklopilo. Ukus kukuruza identičan je ukusu običnog žutog kukuruza koji već imamo”, kazao je Katman.

Nakon što je uspio u eksperimentu, Katman je najavio da će naredne godine zasijati nekoliko hektara i široj javnosti učini dostupnim nesvakidašnji šareni kukuruz.

Komentari

komentara