Univerzitet u Tuzli čekaju još najmanje tri “sušne” godine

362

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona napravilo je analizu stanja u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, iz koje se može zaključiti i zašto je ove godine došlo do velikog pada u broju upisanih studenata na Univerzitet u Tuzli. Brojke nesporno ukazuju da je djece u školama sve manje, ali i da naše fakultete čeka pada broja studenata, najmanje i u naredne tri godine. Analizirani su podaci za prethodnu školsku godinu 2016/2017. uz usporedbu sa prethodnim školskim godinama.

Manjak srednjoškolaca

– U posljednje četiri godine u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona imamo devet hiljada djece manje. To se odrazilo i na Univerzitet u Tuzli koji bilježi veoma mali broj upisanih studenata u akademskoj godini koja je nedavno počela. Prema našim analiziama visokom obrazovanju će trebati četiri godine da dođe do stabilizacije broja studenata – kaže Mersija Jahić, pomoćnik kantonalnog ministra za obrazovanje i nauku.

Pozitivna strana izvještaja je to što je broj djece u pedagoškoj 2016/2017. u predškolskim ustanovama veći za 537 u odnosu na godinu ranije. Naime, 15 predškolskih ustanova na području TK u prethodnoj pedagoškoj godini pohađalo je 2.887 djece.
Kada je u pitanju osnovno obrazovanje 89 škola pohađa ukupno 39.555 učenika. Ukupan broj učenika u školskoj 2016/2017. godini manji je za 531 učenika u odnosu na godinu ranije. Ipak broj upisanih osnovaca u prethodnih devet godina, vidljivo je po broju upisanih u svaki razred, relativno je stabilan i varira od 4.151 koliko je učenika petog razreda, do 4.531 koliko je učenika drugog razreda. Tome govori u prilog i činjenica da je prošle školske godine upisano samo 30 učenika manje u odnosu na godinu ranije.

Počela stabilizacija

– Osnovno obrazovanje je došlo do stabilizacije kada je u pitanju broj učenika, a sada se isto dešava u srednjem obrazovanju, jer već imamo podatke za 2017/2018. školsku godinu i pad upisane djece je manji. Međutim, drastičan pad studenata još uvijek nije završen i trajat će još najmanje tri godine – pojašnjava Mersija Jahić.

U srednjim školama ukupni broj učenika u 2016/2017. školskoj godini manji je za 1.238 u odnosu na prethodnu godinu i 32 javne srednje škole pohađa 15.554 učenika. U istoj školskoj godini broj upisanih učenika iznosi 4.442 i manji je za 236 u odnosu na upis u školskoj 2015/2016. godini.

Podsjećamo, Na Univerzitet u Tuzli u prvu godinu studija upisana su 1.554 studenta. Maturanti su na raspolaganju imali 2.393 slobodna mjesta za upis, a njih čak 839 ostalo je slobodno.- Univerzitet u Tuzli tek sada je u prvoj godini tog velikog pada, a čeka ih još najmanje tri jer će se itekako osjetiti taj manjak od devet hiljada srednjoškolaca u prethodne četiri godine – istakla je Mersija Jahić.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J. Bojić)

Komentari

komentara