menu Home chevron_right
BiHVijesti

UNSA: Potpisan Memorandum sa Ministarstvom komunikacija i prometa

Urednik | 11. Aprila 2018.
Potpisivanjem Memoranduma o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Univerziteta u Sarajevu, koje je upriličeno danas, stvoreni su preduvjeti za razvoj postojeće saradnje te dvije institucije.

Memorandum su potpisali rektor UNSA Rifat Škrijelj i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

U sklopu potpisivanja ovog Memoranduma, UNSA je potpisao i dodatni memorandum sa domaćim operaterima BH Telecom, Logosoft i Telemach o uspostavljanju prve neutralne tačke za razmjenu internetskog saobraćaja u BiH.

BiH je do sada bila jedina država u regiji kojoj nedostaje ova vrsta internetske infrastrukture Internet Exchange Point (IXP), koja predstavlja vitalni element nacionalne internetske infrastrukture i omogućava uštede jer korisnici neće morati koristiti inostrane protokole.

Ministar Jusko istakao je značaj saradnje Ministarstva i akademske zajednice, te dodao da će uspostava zajedničkih odnosa i potpisivanje memoranduma donijeti zajednički rad na organizaciji simpozija, konferencija, okruglih stolova, edukacija te svega onoga što može biti fokusirano posebno na IT sektor.

– Za mene je poražavajuće da jedan Temišvar iškoluje 1300 IT stručnjaka, a BiH to uspije uraditi do 300 maksimalno – rekao je ministar Jusko te istakao da na birou za zapošljavanje nema nijedan IT stručnjak, a da u BiH postoji deficit od 6.000 osoba te struke.

Rektor UNSA smatra da je Memorandum sa Minstarstvom krovni sporazum koji pokriva ostale sporazume, te da i na ovaj način Univerzitet pokazuje da ima kapacitete za najsuptilnija tehnička rješenja.

Od sutra će početi testna faza za IXP, a za nekoliko mjeseci bi ovaj sistem mogao u potpunosti proraditi.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset