menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

UNTZ: Počinje nadoknada praktičnog dijela nastave, ispitni rokovi od 15. juna

Urednik | 1. Juna 2020.

Na Univerzitetu u Tuzli u petak je završen ljetni semestar. Pred kraj prošlog mjeseca Senat ove visokoškolske ustanove donio je odluku i o realizaciji praktičnog dijela nastave. Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u više navrata izrazila je nezadovoljstvo, zbog online nastave na fakultetima.

O ovoj temi oglasili su se i studenti.

Zbog pandemije fakulteti na tuzlanskom univerzitetu, učionice i amfiteatre zamijenili su online platformama, i to je bilo uspješno, kažu na Univerzitetu.

“Koristili smo različite online platforme, od Google učionice, aplikacije Zoom, zapravo sve ono što nam je bilo javno dostupno, a kada smo prošli obuku za platformu koje nam je ponudilo Ministarstvo obrazovanja, 8. maja, tada smo unijeli sve potrebne podatke. To je cijeli plan realizacije nastave, sve studente, nastavnike, saradnike i 17. maja osposobili smo tu platformu”, kaže Nihada Alibegović Džanić, dekanesa Filozofskog fakulteta UNTZ.

Zadovoljstvo ne dijeli i resorna ministrica u kantonalnoj vladi.“Online nastava na Univerzitetu je nešto o čemu sam ja u svojim javnim nastupima puno puta govorila i izražavala svoje nezadovoljstvo, te sam u isto vrijeme tražila izvještaje od Univerziteta koje sam, moram vam reći, uredno dobila. Ipak, mislim da studenti najbolje znaju šta je od predmeta održano i koliko je online nastava istinski zaživjela na Univerzitetu”, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

“Ministarstvo obrazovanja i nauke se obratilo početkom aprila sa dopisom prema Univerzitetu u Tuzli sa zahtjevom za informaciju o online nastavi koja se odvija na fakultetima. Svi fakulteti su dostavili trenutno stanje, dakle nakon petnaest dana ove pandemije. Nakon toga, nikakve dodatne informacije o online nastavi nisu tražene”, kaže Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Studenti Filozofskog fakulteta kažu da je online nastava realizovana. Svakodnevno su rješavali poteškoće koje su se pojavljivale tokom ovog, novog sistema studiranja.

“Smatramo svakako da je to uvreda za studente Filozofskog fakulteta i za sve uposlenike, jer ne možemo osporiti rad studenata i njihov trud. Također, ne možemo osporiti ni trud menadžmenta Filozofskog fakulteta i ostalih profesora i asistenata na našem fakultetu”, kaže Ahmedina Smajlović, Studentski savjet Filozofskog fakulteta UNTZ.

Od ponedjeljka će na Univerzitetu u Tuzli početi sa nadoknadom praktičnog dijela nastave. Ispitni rokovi su od 15. juna.

Prema Ministarstvu obrazovanja i nauke upućen je prijedlog upisa za narednu akademsku godinu. Prijedlog Univerziteta u Tuzli je da kandidati, s obzirom na okolnosti, ne polažu prijemni ispit.

Radio Bet /Izvor: bhrt.ba/Foto:Arhiva)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset