menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Upitno održavanje sjednice PD FBiH: Kvorum ruši izborne jedinice

Urednik | 23. Januara 2018.

Održavanje današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma FBiH upitno je jer se ne zna hoće li biti kvoruma.

Na dnevnom redu sjednice trebalo bi da bude Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, čiji su predlagači poslanici DF-a i SDP-a. Iz ovih stranaka tvrde kako se poslanici SDA, njih 29, neće pojaviti na sjednici te da su to obećanje dali HDZ-u. Najvjerovatnije se i poslanici HDZ-a i HNS-a neće pojaviti na sjednici jer su od početka protiv ovog prijedloga, ali upitno je još kakav će stav zauzeti SDA i SBB.

Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu FBiH, ističe da ove tvrdnje crpe iz izjave Lidije Bradare (HDZ), predsjedavajuće federalnog Doma naroda, koja je sama rekla da postoji politički dogovor sa SDA da ne podrže Prijedlog zakona o izbornim jedinicama.

Salmir Kaplan, poslanik SDA, nije nam juče mogao ništa reći kakav će biti stav stranke i hoće li doći na sjednicu.

“Nisam predsjednik Kluba niti zamjenik. Sjednica Kluba nije zakazana, ne znam kakav je stav, ponašaću se onako kako odluči stranka”, rekao je Kaplan za “Nezavisne”.

Iz SDA su juče poručili da SDP-u i DF-u očigledno ne odgovara stabilnost u FBiH, već svojim potezima uporno prizivaju haos i anarhiju.

“Kada su saznali da je zakazana sjednica parlamenta na temu PIO i boračkih zakona namjerno su za dan ranije zakazali svoju sjednicu. Dakle, namjera im nije usvajanje izbornog zakona, već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji. Ove stranke su dosad u više navrata pokazale da njihov interes nisu reforme, već uskostranački interesi kroz jeftino politikantstvo”, navodi SDA u svom saopštenju.

Đonlagić ističe da je ovim saopštenjem SDA mnogo toga rekla o sebi te da će se na sjednici vidjeti kako će ko glasati.

“Mi smo tokom razgovora o ovom prijedlogu od svih stranaka, izuzev od HDZ-a, dobili pozitivan odgovor na naš prijedlog i obećanje da će on biti podržan. Ne bismo išli s prijedlogom da nemamo saglasnost svih. Vidjećemo šta će biti”, kazao je Đonlagić. Ističe da bi se njihovim prijedlogom spriječila blokada implementacije izbornih rezultata u FBiH te da bi to riješilo problem u federalnom Domu naroda, koji sad djeluje neustavno zbog toga što Klub Srba nije popunjen.

Munib Jusufović, poslanik SBB-a, kazao je juče “Nezavisnim” da će Klub donijeti odluku danas o tome da li će prisustvovati sjednici i ako budu prisustvovali kako će glasati.

Nezavisne

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset