menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Upotreba zimske opreme obavezna od 15.novembra

Urednik | 14. Novembra 2017.

Bliže se zima, snijeg i temperature ispod nule, zbog čega svakako trebate svoj automobil pripremiti za zimske uslove na putevima. Za vašeg četvretotočkaša najteža su jutra, kada su temperature zraka i najniže. Vozači toga obično postanu svjesni tek kad zakasne na posao jer nisu uspjeli pokrenuti automobil. Najčešće uzrok tome je akumulator, no tu su i ostali faktori koji svakako mogu uticati na nemogućnost pokretanja vozila. Zbog toga stručne osobe savjetuju šta trebate uraditi prije nego jutarnji minusi počnu utacati na vaše vozilo.

„ Bitno je da se odradi jedna kvalitetna zimska priprema, što podrazumijeva kao prvo provjeru stanja rashladne tekućine, znači tačku na kojoj mrzne rashladna tekućina. Bitno je pregledati kočnice, upravljački mehanizam, stanje motora, ulje kad je zamjenjeno, jer svako auto traži malo pažnje da bi vas duže služilo.“, navodi Mustafa Behlilović vozač- mehaničar BIHAMK asistencije.

Osim što vozilo trebate pripemiti za zimske uslove, ono što svakako morate posjedovati i što je zakonom definisano jesu gume. Sva putnička motorna vozila do osam sjedišta i nosivosti do 3,5 tona, dužna su da posjeduju sve četiri zimske gume čija je dubina šare najmanje 4mm ili ljetne pneumatike čija je dubina šare 4mm i obavezne lance.

„ Za vozila koja su teška preko 3,5 tona i koja imaju više od osam sjedišta, obavezna je upotreba zimskih pneumatika na pogonskim točkovima, lanci i vreća sa pjeskom od 25 do 50 kg, te lopata ili ljetne gume sa profilom čija je šara 4mm, lanci koji se stavljaju ukoliko nastupe zimski uslovi, lopata i vreća pjeska od 25 do 50 kg.“, ističe dr.sc.Izudin Šarić glasnogovornik MUP-a TK.

Prema Zakonu u osnovama bezbjednosti saobraćaja te Pravilniku saobraćaja u zimskim uslovima, koje propisuje Ministarstvo za promet i komunikciju BiH, upotreba zimske opreme obavezna je od 15.novembra do 15.aprila sljedeće godine. Vozačima koji ne posjeduju zimsku opemu i ove zime biće izrečene zakonom predviđene kazne.

„ Ukoliko službeno lice zatekne vozača da upravlja putničkim motornim vozilom na dijelu puta u kome su se stvorili zimski uslovi a na istim nema odgovarajuću opremu, istog će isključiti iz saobraćaja i narediti mu da otkloni tu neispravnost, odnosno da postavi ili lance ili odgovarajuću zimsku opremu. Ukoliko to ne uradi,službeno lice će uzeti potvrdu o registraciji od vozača i samim time će biti isključeni iz daljeg saobraćaja.“, pojašnjava Šarić.

Pravovremena provjera i priprema automobila za zimski period, najbolji je način da se osigurate i budete jedan korak ispred svega što zima sa sobom donosi.

 

 

Radio Bet/RTV Slon

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset