Uprava za indirektno oporezivanje BiH konačno otkrila koliko su novca Kinezi iznijeli iz BiH!

679

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH okončala je kontrole kod obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva “Kurir“, a nakon izvršenih popisa robe, kod šest obveznika čiji su vlasnici kineski državljani, otkriveno je da po knjigovodstvenoj vrijednosti postoji višak robe u iznosu 2.159.955 KM, a kod nekih manjkovi robe u iznosu od 688.552,39 KM.

-Roba za koju je utvrđeno da predstavlja višak i da obveznici za istu nisu imali nikakvu dokumentaciju o porijeklu, je oduzeta, dok će za utvrđeni manjak robe, u skladu sa Zakonom o PDV-u u BiH, poreski inspektori UIO obračunati i naplatiti pripadajući porez na dodanu vrijednost – saopćeno je danas iz UIO BiH.

Akciju kodnog naziva “Kurir” 21. decembra 2015. godine započeli su službenici UIO i Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a uz podršku MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Posavskog kantona, MUP-a Distrikta Brčko i MUP-a Republike Srpske.

Iz UIO napominju da je saradnja uspostavljena i s policijskim službenicima Republike Hrvatske (USKOK).

U dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji utvrđeno je da se kineska roba na tržištu BiH prodavala “nacrno“, a novac dobijen od prodaje robe pretvarao se najvećim dijelom u eure i jednim manjim dijelom u američke dolare, te se putem posrednika, državljana BiH, iznosio van carinskog područja BiH u susjednu Republiku Hrvatsku, gdje je polagan na račune jedne komercijalne banke, odakle je kasnije putem finansijskih transakcija prebacivan na račune u Kini.

Na taj način je iz BiH izneseno više od 11 miliona eura i oko 50.000 USD.

Ranije je po zahtjevu Tužilaštva BiH, Sud BiH odredio mjere zabrane za određeni broj osoba koje su bile privedene u ovoj akciji.

Kao konačan epilog cijelog slučaja, očekuje se da bude podignuta i potvrđena optužnica za postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela iz oblasti indirektnih poreza, te procesuiranje istih pred nadležnim pravosudnim institucijama, piše Avaz.

(Crta)

Komentari

komentara