Uredite spavaću sobu po feng šuiju

137

Neki ljudi dom uređuju potpuno u skladu sa feng šui principima, ne praveći nikakve kompromise, dok drugi misle da je riječ o praznovjerju i da to gdje ćemo staviti kauč nema nikakvog uticaja na naš život.

Ako ste “negdje između”, možete primijeniti pravila feng šuija na spavaću sobu, jer odatle sve kreće, i videti da li vam novo uređenje prija.

Feng šui je drevna kineska disciplina kojoj je cilj da kreira harmonično okruženje zasnovano na principima prirode kako bi bolja energija prostrujila kroz dom.

Kad je riječ o primeni ovih principa na spavaću sobu, jedna stvar ne smije da se izgubi iz vida – njena primarna funkcija, a to su odmor, relaksacija i romantika.

Pozicija kreveta

Uzglavlje kreveta treba da bude uza zid radije nego ispod prozora. Takođe, krevet ne treba da bude odvojen od zidova i da “pluta” nasred sobe jer mu tako fali stabilnost. Osjećaj lebdenja i “neuzemljenja” čini da teže zaspimo, dok se kad je krevet uz ivicu osjećamo sigurnije, pa je i san ljepši.

Krevet ne treba da bude ni u uglu prostorije, to je u redu za dječje sobe, ali za bračne ne. Stavite ga na sredinu, kako bi oba partnera mogla da uđu svako na svoju stranu kreveta bez problema i prepreka koje ih na tom putu blokiraju.

Balans

U spavaćoj sobi razmišljajte o kategorijama balansa i harmonije – natkasne i lampe na njima ne moraju da budu identične, ali neka budu iste veličine i kvaliteta. Ma kako nam prostor za odlaganje uvijek bio potreban, prostor ispod kreveta treba da bude čist, jer sve stvari koje stavljate ispod njega loše utiču na odnos, tvrde stručnjaci za feng šui.

Fotografije

Umjetnička djela koja izazivaju osjećanja tuge, straha i bola nisu za spavaću sobu, u kojoj treba da se opustimo. U spavaćoj sobi je važno da razvijamo osjećanja smirenosti i romantike, pa birajte takve slike. Bračni partneri bi trebalo da imaju barem jednu fotografiju na kojoj su nasmijani. Fotografijama sa roditeljima, braćom, sestrama, bakama i dekama nije mjesto u spavaćoj, već u dnevnoj sobi.

Privatnost

Dok u dnevnoj sobi nije toliko važno sakriti prozore zavjesama, u spavaćoj je neophodno napraviti distancu od spoljnog svijeta. Važno je da se osjećamo prijatno i slobodno, pa nabavite roletne ili teške zavjese koje će blokirati poglede drugih. Takođe, dodajte mekane prekrivače i tepihe, jer spavaća soba traži jin energiju.

Uređaji

Iz spavaće sobe bi trebalo “protjerati” elektronske uređaje, tako da tableti, telefoni i televizori nemaju šta da traže u relaks oazi. Ako baš ne možete bez televizora, vodite računa o tome da ne bude preveliki, kako ne bi dominirao prostorom.

Komentari

komentara