menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Uslijed eksplozije u GIKIL-u onečišćena tekućina iscurila u rijeku Spreču

Urednik | 4. Avgusta 2018.
Isteklo je blizu 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 metara kubnih isteklo u rijeku Spreču.

Odmah po saznanju na mjesto događaja su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

O ispuštanju onečišćene tekućine u rijeku Spreču obaviješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske Uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

“Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda”, saopćio je vodni inspektor.

Uzorke rijeke Spreče će u toku noći uzeti predstavnici laboratorije Agencije za vodno područje sliva rijeke Save iz Sarajeva, a o rezultatima će javnost biti obaviještena u što kraćem roku.

Podsjetimo, u Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) d.o.o. Lukavac dogodila se nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smjeni.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset