Usporedba Rusije i Turske: Čija je vojska moćnija?

792

Donedavno bliski prijatelji i saveznici – Rusija i Turska danas su na rubu rata. Skoro da ne prođe dan, a da se ne desi neki novi incident između ove dvije sile.

Tokom ovog vikenda ruski brod je, navodno, ispalio upozoravajuće hice kako bi izbjegao sudar s turskim ribarskim brodićem.
“Zveckanje oružjem” tako se nastavlja, ali ko od ove dvije sile ima više oružja za zveckanje?

Odgovor, makar približan, nam daje stranica Global Firepower.

Putem podataka na ovoj stranici, moguće je usporediti bilo koje dvije zemlje iz njihove baze, a mi smo danas “suprotstavili” Rusiju i Tursku.

Rusija prema tom indeksu ima drugu najmoćniju armiju na svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država, dok je Turska deseta.

Rusija bi bila u stanju mobilizirati 89 miliona vojnika u slučaju rata, dok Turska na raspolaganju ima 41 milion potencijalnih regruta.
Što se tiče profesionalne vojske, Rusija trenutno pod oružjem ima 766.000 vojnika, a Turska 410.000.

Što se tiče opreme, disparitet je znatno veći. Tako se procjenjuje da Rusija posjeduje 15.398 tenkova, a Turska “svega” 3.778. Sličan je omjer i oklopnih transportera kojih Rusija ima 31.298, a Turska 7.550.

S druge strane, balans snaga u zraku, koji je u modernom ratovanju mnogo važniji, nešto je umjereniji.

Rusi raspolažu s 3,429 borbene letjelice (avioni i helikopteri), dok Turska ima njih 1,020.

Treba reći i da Rusija na odbranu troši tri puta više od Turske (60 naspram 20 milijardi dolara godišnje), kao i da je Rusija proizvođač, a Turska uvoznik nafte.

Ovo su brojevi koji su prikupljeni iz javno dostupnih izvora te ih treba smatrati prije kao grube procjene.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara