Ustavni sud BiH do kraja sedmice će razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o akcizama

204
Ustavni suda BiH trebalo bi da u četvrtak i petak, 15. i 16. februara, razmatra zahtjev 19 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti seta zakona o akcizama.

Riječ je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Apelanti kao razloge za ocjenu ustavnosti navode proceduru i način njihovog usvajanja, jer su u Predstavnički dom upućeni iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri, dakle bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Sporno je i što su zakoni usvojeni u različitim tekstovima.

Apelacijom se traži da Ustavni sud BiH do donošenja svoje konačne odluke o setu zakona o akcizama donese privremenu mjeru, odnosno da do tada obustavi njihovu primjenu.

Ključna izmjena modifikovanog zakona o akcizama odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine.

Za zakon, odnosno povećanje akciza glasala su 22 poslanika, dok je 20 bilo protiv.

Za set zakon o akcizama, odnosno putarinama, glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv bili članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar, te poslanici BPS-a i A-SDA.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je na dnevnom redu plenarne sjednice i zahtjev Okružnog suda u Banjauci za ocjenu kompatibilnosti člana 201. stav 4. Zakona o radu Republike Srpske sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Registrar Ustavnog suda Zvonko Mijan izjavio je Srni da je u ovom slučaju riječ o roku za podnošenje tužbe zbog kršenja prava iz radnog odnosa.

Ustavni sud će razmotriti i zahtjev Okružnog suda u Banjaluci za ocjenu kompatibilnosti člana 182 i 433 Zakona o parničnom postupku sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Suština je u tome da u slučaju kada se tuženi, kome je uredno dostavljena tužba u kojoj tužilac predloži donošenje presude, ne pojavi pred sudom, sud donosi presudu kojom se tužbeni zahtjev usvaja.

Pred sudijama će se naći i Odluka po zahtjevu Ministarstva pravde BiH za potpisivanje Povelje interne revizije i Sporazuma o vršenju interne revizije u Ustavnom sudu BiH.

(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari

komentara