Usvojen zakon: Na izborima se uvode skeneri glasačkih listića i video-nadzor

205

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prijedlog SBB-a, SDP-a i DF-a o Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora. Iz ove tri stranke tražili su i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa. U obrazloženju zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Protiv prijedloga su glasala dva zastupnika HDZ-a BiH i svi zastupnici SNSD-a.

– Dugo vremena radili smo na ovom zakonu. Došli smo do teksta koji je očigledno prihvatljiv većini parlamentaraca.  Rezultati glasanja će zavisiti od birača, a ne brojača, rekao je za Vijesti.ba Saša Magazinović.

– Radi se o izmjenama zakona da bi se riješili problemi koji postoje pri brojanju glasova i problemi koji postoje sa biračkim odborima i uplitanje ljudi iz političkih stranaka u sam izborni proces – rekao nam je Damir Bećirević iz DF-a.

On je kazao da pokušavaju, kada već se ne može doći do izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče nekih krucijalnih pitanja, poboljšati Izborni zakon u smislu da više ne može doći do izbornih krađa.

“Ali kada se vidi na koji se način glasalo malo teže će to ići u Domu naroda. Međutim mi pokušavamo, kada već se ne može doći do izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče nekih krucijalnih pitanja, barem pokušavamo poboljšati Izborni zakon u smislu da više ne može doći do izbornih krađa koje čine stranke koje sada vladaju, a to su najviše SDA, HDZ i SNSD, koji to rade godinama i tako se održavaju na vlasti”, zaključio je Bećirević.

Zakon je predložila  grupa poslanika iz SDP-a, SBB i DF /Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović/.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara