menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Uvođenje 4G mreže u BiH na dugom štapu, neophodan sinhronizovani rad više institucija

Urednik | 6. Oktobra 2017.
Regulatorna agencija za komunikacije BiH je, prema njihovim navodima, već ranije osigurala neophodni radiofrekventni spektar, koji se sada može staviti u upotrebu, nakon što je Vijeće ministara BiH usvojio Politiku sektora elektronskih komunikacija.

“Prema novousvojenoj Politici, broj operatora GSM/UMTS (eng.Global System for Mobile Communication / Universal Mobile Telecommunications System) mobilnih komunikacija u BiH za vrijeme važenja ove Politike ostaje tri (tri dominantna telekom operatora). Vijeće ministara također odlučuje o visini koncesije, kao i tome kada, kome i kako će se ona dodjeljivati”, kazali su iz RAK-a BiH za Klix.ba.

Na pitanje da li mogu precizirati datume kada će 4G mreža biti uvedena u Bosni i Hercegovini, kazali su nam da aktivnost ne zavisi samo od RAK-a, tj. ona zahtijeva sinhronizovani rad više institucija, te da trenutno nisu u mogućnosti precizirati tačne datume.

“U svakom slučaju, LTE zahtijeva visoke investicije koje će morati obezbijediti nosioci licenci za LTE”, rečeno je za iz RAK-a BiH za Klix.ba.

Naveli su da pravilo o korištenju radiofrekvencijskih opsega 900/1800/2100 MHz za LTE koje je upućeno na javne konsultacije, proizlazi iz okvira realizacije politike sektora elektronskih komunikacija, jer propisuje tehničke uslove rada baznih stanica druge (GSM), treće (UMTS), i četvrte (LTE) generacije, kako bi mogle nesmetano da rade i pružaju telekomunikacijske usluge stanovništvu.

“Također, ovim putem ističemo važnost Pravila o radio opremi koja se može koristiti bez izdavanja pojedinačnih dozvola u radiokomunikacijama, jer utvrđuje načine i uslove rada širokog spektra radio uređaja sa višestrukim primjenama, a koje je od velikog značaja za stanovništvo BiH”, kazali su iz RAK-a za Klix.ba.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je na 33. sjednici, održanoj 3. oktobra, pokrenula javne konsultacije vezane za uvođenje LTE sistema, kao preduslova za uvođenje 4G mreže. RAK BiH je pokrenuo javne konsultacije na nacrte sljedećih pravila iz područja radiokomunikacija:

– Pravilo o korištenju radiofrekvencijskih opsega 900/1800/2100 MHz za LTE-nacrt

Pravilom su definisani osnovni tehnički zahtjevi implementacije LTE sistema (eng. Long Term Evolution – Sistemskih pokretnih komunikacija novije generacije) u sva tri opsega 900, 1800 i 2100 MHz u mrežama mobilnih operatera, nosilaca dozvola za GSM i UMTS-a, kao preduslovom za uvođenje 4G mreže.

– Pravilo o korištenju radiofrekvencijskih opsega 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz za MFCN – nacrt

Ovim Pravilom se određuje način korištenja radiofrekvencijskih opsega 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz za mobilne/fiksne komunikacijske mreže (MFCN) u Bosni i Hercegovini na tehnološki neutralnoj osnovi. Trenutno važeće pravilo 74/2014 ažurirano je novim tehničkim elementima (izmjene članova 7. i 8.), na konsultacije se daje u formi nacrta novog pravila.

– Pravilo o radio opremi koja se može koristiti bez izdavanja pojedinačnih dozvola u radiokomunikacijama – nacrt

Radio oprema koja je predmet ovog pravila obuhvata uređaje kratkog dometa (alarme, senzore, radare sa višestrukim primjenama, čak i u medicini isl.), terminalne uređaje u kopnenim mobilnim mrežama (mobitele, smartphon-e, tablete itd.), te neke od satelitskih radiokomunikacija i satelitskih radiolokacijskih uređaja koji mogu raditi bez dozvola u radiokomunikacijama, ali pod strogim ograničenjima u svrhu koegzistencije sa ostalim servisima.

– Pravilo o dopuni Pravila o podnošenju zahtjeva za dozvole u radiokomunikacijama – nacrt

Dopuna se odnosi na propisivanje obaveze podnosiocima zahtjeva za dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra da prethodno posjeduju dozvolu za obavljanje određene djelatnosti.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset