UZNEMIRUJUĆE PORUKE VUČIĆA: Na proslavi neustavnog 9. januara

1009

13:45 Akademik Matija Bećković na svečanoj akademiji podsjetio je prisutne na važnost današnjeg dana za građane RS-a.

– Srećna slava, domaćini! Domaćina koji slave Sv. Stefana u RS ima milion i 400 hiljada. Sveti Stefan je bio zaštitnik Srbije. Danas je zaštitnik velike narodne građevine RS. Stefan nije ime, nego čin. Samo Bog zna ko je koga izabrao – Sveti Stefan RS ili RS Svetog Stefana? Sveti Stefan nije umio ni da čuti, ni da krije svoju vjeru, jer je znao da se jedino istinom može izvoljevati sloboda – kazao je Bećković.

13:30 Ne želimo nikoga da povredimo činjenicom da je danas Dan Republike Srpske niti time da postoji RS, izjavio je entitetski predsjednik RS Milorad Dodik.

– Na današnji dan, prije 24 godine, ufaren je kamen temeljac naše slobode. I tada i sada želimo da odlučujemo slobodno o svojoj sudbini. Srbi su uvijek mogli bez svega, ali ne bez slobode. Narodi koji su bili tu sa nama različito su gledali na našu borbu za slobodom. Nikada slobodu nismo željeli kao prostor u kojem ćemo nešto braniti. Sloboda za koju smo se žrtvovali nije sloboda koja bi ugrožavala bilo koga drugog. Nikada nismo rekli da je ona samo naša – kazao je Dodik.

Dodao je da je činjenica da je Dan RS, 9.januar, i da je ona stvorena prije rata u BiH i nije rezultat rata, već političke volje naroda na ovim prostorima.

– Neko to putem suda želi da ospori. Mi RS nismo dobili na sudu, već političkom voljom političkih predstavnika koji su tu republiku proglasili 9.januara i tako će to ostati kroz istoriju zapisano. Uvjeren sam da će RS trajno funkcionisati, jer je odraz volje i želje ovog naroda i nije usmjerena protiv bilo koga. U RS slobodno žive Bošnjaci, Hrvati i predstavnici drugih manjina i RS nije društvo koje nije toleratno ili pravi bilo kakvu vrstu diskriminacije, a sve što je zakonom dozvoljeno Srbima dozvoljeno je i drugim narodima. Oni koji žele da nametnu neku drugu priču o RS, a to smo već vidjeli, ne možemo nikako drugačije negirati nego obilježavanjem Dana RS i time dati do znanja da je to nama važno – rekao je entitetski predsjednik.

13:20 U svom obraćanju pred visokim zvanicama na svečanoj akademiji u dvorani “Borik”, srbijanski premijer Aleksandar Vučić kazao je da je došao u Banja Luku da “pruži iskrenu podršku RS-u i njenim građanima”.

– Tom podrškom se ponosimo koliko i građani Srbije. Nikada više političari iz Srbije i RS neće podizati barijere među nama. Kada građani RS-a pomisle da su usamljeni, znajte da niste. Srbija je tu. Niko ne može i neće moći da ukine RS bilo kakvim političkim dekretima, jer dekretima nije ni stvarana, stvorio ju je narod. Mi smo garant teritorijalnog integriteta BiH – kazao je Vučić, između ostalog u svom obraćanju.

Premijer Srbije dalje dodaje da su građani RS-a i Srbije sudbinski vezani jedni za druge.

– Živjeli smo vijekovima unazad zajdno i živjet ćemo zajedno vijekovima u napred. Isplati li nam se da se svađamo? U ratu smo smo izgubili svi, znam da se ovo mnogima ne dopada jer postoje i dalje usijane glave. Dosta je bilo drugih i naših srpskih robova. Hoćemo fabrike. Na Balkanu nema velikih i malih, nemojte da se prebrojavamo, a u sukobima nismo postali ni veći ni bogatiji – kazao je Vučić.

Istakao je da ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju prema BiH te pozvao na mir i sardanju svih u regionu.

Kazao je da je došao u Banju Luku s brojnim ministrima svoje vlade da pruži pomoć i podršku RS, te da niko ne može da zabrani pravo Srbiji da voli svoj narod.

– Srbija je uvijek tu, a njena obaveza je, onako kako je Dejton propisao, jeste da štiti RS – rekao je Vučić.

Pozvao je na saradnju i poštivanje naroda na ovom prostoru te da se dižu i grade fabrike, a da viša nikada ne bude ratova.

On je rekao da želi da govori o budućnosti te da će naša budućnost zavisiti o toga koliko smo brzi u napretku.

Vučić je pozvao da se na tome radi, gradeći društvo po najvišim evropskim standardima, jer će to proizvesti dobro za sve narode.

13:15 Kompozicijom “Vjecnaja pamjat” na svečanoj akademiji u dvorani “Borik” odata je počast onima koji su dali živote RS.

13:10 Svečana akademija počela je intoniranjem himne RS-a “Moja republika” i himne Srbije “Bože pravde”.

13:00 Patrijarh Irinej, srbijanski premijer Aleksandar Vučić te predsjednik RS-a Milorad Dodik stigli su u dvoranu “Borik”, gdje su ih više od hiljadu zvanica pozdravili aplauzom.

Na svečanu akademiju stigli su i Emir Kusturica i Matija Bećković.

12:30 U Sportsku dvoranu “Borik” stigli su i ministri u Vlade Srbije Aleksandar Vulin, Ivan Tasovac i Nebojša Stefanović. Stigao je i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, kao i premijerka Željka Cvijanović. Među zvanicama su i lider socijalista petar Đokić, ministri Zoran Tegeltija, Anton Kasipović, kao i potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić. Očekuje se dolazak predsjednika RS-a Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

12:15 Kako javlja “Avazov” reporter, u Sportsku dvoranu “Borik” pristižu zvanice, a dolazak najviših funkcionera se tek očekuje. Sve je spremno za početak svečane akademije, a obezbjeđenje je na veoma visokom nivou. Na svakom uglu nalaze se pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka i Jedinice za podršku.

Na proslavu “Dana RS-a” stigli su i lider SDS-a Mladen Bosić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, te srbski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

12:10 Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da Republika Srpska danas slavi svoj rođendan i da je utemeljena na istini i božijoj pravdi.

Patrijarh Irinej je pozvao srpski narod i srpske predstavnike na jedinstvo.

– Oni koji vas vode, vode vas dobrim putem. Svima nama ostaje da ih podržimo da taj put urodi plodom koji će Bog blagosloviti – narod i Republiku Srpsku”, rekao je patrijarh srpski u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci nakon Svete arhijerejske liturgije povodom “Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana”.

Patrijarh Irinej je rekao da srpski narod slavi Gospoda i Republiku Srpsku Bogom blagoslovenu i blagodašću božijom osvećenu, što garantuje njen život i budućnost.

– Danas je veliki dan za cijeli srpski narod u otadžbini i one koji su otišli silom prilika u svet – rekao je patrijarh Irinej.

On je rekao da i danas mnogi “škrguću zubima” na Republiku Srpsku, ali im je uzaludno to škrgutanje sve dok Gospod blagoslovi narod – nasljednike onih koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska je postavljena na krvlju i kostima svetih mučenika, a sve što je postavljeno na krvlju i istini i za ime božije je vječno i neprolazno – istakao je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpska crkva zato moli Gospoda da blagoslovi narod Republike Srpske, Srbije i sveukupan srpski narod, ma gdje se on nalazio, jer je to sveti narod koji je postradao za Hrista.

On je gostima poželio dobrodošlicu u banjalučku eparhiju, grad Banja Luku i Republiku Srpsku.

12:00 Na centralno spomen-obilježje poginulim borcima na Sokocu danas su položeni vijenci povodom “Dana RS-a”.

Vijence su odvojeno položile delegacije lokalne vlasti, sokolačke Boračke organizacije i Opštinskog odbora SNSD-a.

Na spomen-kapelu u Rogatici vijence su položile delegacije lokalne vlasti i rogatičke Boračke organizacije. U spomen-kapeli nalaze se 284 fotografije poginulih boraca sa područja ove opštine.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je novinarima da su poginuli borci postavili temelje Republike Srpske.

11:40 Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović dočekala je na Aerodoromu Banja Luka delegaciju Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu. Sa premijerom Vučićem u Banja Luku su doputovali ministri i saradnici.

Vučić sa aerodroma ide na sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Cvijanović, koji je predviđen za 12 sati u Palati Republike.

09:56 U manjem bh. entitetu danas se obilježava “Dan Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ovim povodom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci danas od devet sati Njegova svetost patrijarh srpski Irinej počeo je služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i slavski obred, a svečana akademija pod nazivom “Zavjet slobode” bit će održana u Sportskoj dvorani “Borik”.

Liturgiji prisustvuje i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Obilježavanje “Dana RS-a” bit će nastavljeno svečanom akademijom koja će biti održana u Sportskoj dvorani “Borik” u 13 sati, dok je za 15 sati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske zakazan svečani prijem, kojem će prisustvovati i premijer Srpske.

Ovim svečanostima prisustvovat će brojne ugledne zvanice, uključujući delegaciju Vlade Srbije, predvođenu premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će u Banjoj Luci u 12 sati razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i sa Cvijanović u Palati Republike. Na ulicama Banje Luke vladaju velike mjere osiguranja.

Svečanoj akademiji povodom obilježavanja “Dana RS-a” prisustvovat će, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Željka Cvijanović, te član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Na svečanoj akademiji pod nazivom “Zavjet slobode” trebalo bi da govori akademik Matija Bećković.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine krajem novembra prošle godine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, saopštava Avaz.

(Crta)

Komentari

komentara