menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Vanredna sjednica Vlade TK: Odobrena zapošljavanja na Univerzitetu u Tuzli, sudovima, zavodu, ministarstvu…

Urednik | 11. Jula 2019.

Vlada Tuzlanskog kantona  je na vanrednoj sjednici u četvrtak  dala saglasnosti za prijem uposlenika na JU Univerzitet u Tuzli i to na pozicije „Kurir“, „Laborant“, „Moler“, „Referent za studentska pitanja“, „Saradnik na pripremi dokumentacije za trezor“, „Stručni saradnik u Uredu za nastavu i studentska pitanja“, „Tehnički sekretar organizacione jedinice“ i „Viši stručni saradnik za radne odnose“.

Također, saglasnost je data Općinskom sudu u Lukavcu za prijem državnog službenika u radni odnos na poziciju „Šef pisarnice – glavni upisničar“, Općinskom sudu u Srebreniku za prijem namještenika u radni odnos na poziciju „Viši referent za operativno – tehničke poslove (daktilograf)“ i Kantonalnom zavodu za pružanje pravne pomoći za prijem dva državna službenika i jednog namještenika u radni odnos na pozicijama „Pomoćnik direktora za krivični postupak“, „Pomoćnik direktora za pravnu pomoć maloljetnicima“ i „Viši referent (vozač – kurir)“.

Vlada je  dala i saglasnost Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona da putem sporazumnog preuzimanja popuni radno mjesto državnog službenika pomoćnika ministra za kulturu.

5.500.000 KM za projekte upravljanja poljoprivrednim zemljištem

Data je saglasnost na Program kojim se utvrđuje visina sredstava prikupljenih od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, način raspodjele namjenskih sredstava i način realizacije ovog programa. Raspoloživa sredstva za realizaciju Programa u 2019. godini iznose 5.500.000,00 KM, od čega se 4.973.621,84 odnosi na neutrošena sredstva iz ranijeg perioda, a 526.378,16 KM je planirani prihod sredstva po ovom osnovu u 2019. godini. Programom planirana sredstva za 2019. godinu utrošit će se za realizaciju projekata uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, za realizaciju studije upotrebne vrijednosti zemljišta, za uspostavu monitoringa poljoprivrednog zemljišta na području Tuzlanskog kantona, uspostavu informacionog sistema za zemljšte – nabavka softvera i računarske opreme za primjenu karti upotrebne vrijednosti zemljišta, te za dovršetak realizacije projekata odobrenih prethodnim Programima.

100.000 KM za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja

Vlada TK je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju deficitarnih zanimanja na području Tuzlanskog kantona za školsku 2019/2020. godinu. Ovime su, prema Odluci Ministarstva i nauke, deficitarna zanimanja u našem kantonu bravar, metalostrugar, instalater centralnog grijanja, električar, zidar-fasader-izolater, armirač, tesar, keramičar, stolar i tapetar. Za stipendiranje učenika koji upišu neko od ovih zanimanja Vlada je ove godine predvidjela 100.000,00 KM, a učenici koji su upisali prvi razred srednjih škola u školskoj 2019/20. godini sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset