Važan razlog zbog kojeg ne smijemo ignorirati bol u vratu

223

U Hrvatskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je simpozij pod nazivom “Smjernice za dijagnostiku i liječenje bolesnika s vratoboljom”.

Simpozij je okupio najbolje koji se bave bolestima i drugim stanjima kralježnice, a voditelji skupa bili su predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog vertebrološkog društva profesori Simeon Grazio i Boris Božić.

Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske nauke HAZU-a u povodu Svjetskog dana kralježnice.

Vratobolja se javlja kod skoro 20 posto stanovništva i zato se smatra jednim od najčešćih zdravstvenih problema, a doživi je i 50 posto zaposlenih.

Predstavlja veliki osobni teret te se po učestalosti nalazi odmah iza križobolje.

Njeni uzroci mogu biti različiti, uglavnom mehaničke prirode, iako se u kliničkoj praksi tačni uzroci nerijetko i ne mogu identificirati.

Iako liječenje vratobolje uglavnom donosi dobre rezultate, otprilike jedna trećina bolesnika razvije hroničnu vratobolju koja je u stalnom porastu.

Upravo je zato važno javiti se ljekaru kada se prvi put suočite s bolovima u vratu koji ne prestaju. Jedino se tako može na vrijeme utvrditi razlog pojave vratobolje, sanirati postojeći problem i spriječiti razvoj hroničnog bola u vratu.

avaz.ba

Komentari

komentara