menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Večeras kiša meteora i posljednja faza poravnanja Mjeseca, Saturna i Jupitera

Urednik | 12. Avgusta 2019.
I dok će Perzeidi večeras “parati” nebo od 22 sata pa do ranih jutarnjih sati, Mjesec Jupiter i Saturn plešu na nebu već nekoliko dana s tim da je večeras njihovo prividno poravnanje gotovo pri kraju.

Perzeidi su poznata grupa meteora koja se približava Zemlji svakog ljeta u gotovo isto vrijeme – 12. augusta, mada su djelimično vidljivi od kraja jula do kraja augusta. Perzeidi nose takav naziv jer prividno dolaze iz pravda sazviježđa Persej.

Zapravo, Perzeidi su pratioci komete 109P/Swift–Tuttle široke 26 kilometara i koja jedan krug oko Sunca napravi svake 133 godine. U periodu vrhunca koji je zakazan za večeras od 22 sata pa do jutra očekuje se viđenje između 50 do 100 meteora svakih 60 minuta.

Naša sreća je da su noći poprilično vedre, a manja sreća je Mjesec gotovo pun i predstavlja smetnju u praćenju meteora golim okom, pa će broj viđenih meteora biti znatno manji.

S druge strane, sam Mjesec će na nebu “ugostiti” dvije najveće planete u našem sistemu – Jupiter i Saturn. Dok će Saturn biti vidljiv odmah pokraj Mjeseca (desne strane nebeskog tijela), Jupiter će biti “odmaknut” u prividnom smjeru sjevero-istoka.

Večeras je posljednja prilika da ova tri tijela vidimo ovako blizu, jer će u sedmicama koje slijede Saturn i Jupiter biti sve manje vidljivi.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset