VELIKI PREOKRET U SIRIJI Putin i Assad šokirani

860

Američki vojni dužnosnici tvrde da je Iran počeo povlačiti svoje vojne snage iz Sirije! Takav rasplet događaja već je prošlog mjeseca nagovijestio američki predsjednik Barack Obama, kada je spominjao koaliciju u kojoj učestvuju samo Rusi i Assadove snage, ali te riječi u tom trenutku niko nije registrirao ni preozbiljno shvatio, piše Bloomberg.

Amerikanci tvrde da se elitni odredi iranske Revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog leži u činjenici da su Iranci pretrpjeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Navodno su Iranci u borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Međutim, teško je za očekivati da se Iranci povlače zbog gubitaka nekoliko oficira… Čini se da je pravi razlog otkrio izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon na jednom samitu. Naime, on je rekao da je ruski plan bio da se Idlib očisti od pobunjenika u roku tri mjeseca.

– Ali, to se neće dogoditi. Nema teorije, ta misija je osuđena na propast. Zašto? Jednostavno, sirijska vojska je potpuno nesposobna, dok su Iranci neodlučni, čak i nezainteresirani… – dodao je on.

Odlazak Iranaca iz Sirije zasigurno je iznenađujući slijed događaja koji je šokirao Putina, a još više Assada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko djelovanje protiv svih Assadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo dovesti do velikog preokreta na Bliskom istoku. Ali, sada izgleda da od svega toga nema ništa. Rusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorija koja nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogromna.

Prije dva mjeseca Wall Street Journal dobio je informaciju da se čak 7.000 iranskih vojnika nalazi na teritoriji Sirije. Američki vojni dužnosnici nisu išli tako daleko s procjenama, pa je tako general Joseph Dunford izjavio da se na Assadovoj strani bori oko 2.000 članova Iranske Revolucionarne Garde.

Samo 60 dana kasnije, broj iranskih vojnika je skoro pa zanemariv. Procjene govore da ih je danas najviše 700.

– Iranci su pretrpjeli strašne gubitke. Izgubili su puno oficira, važnih vojnih dužnosnika, pa čak i generala. Postoje informacije da im je teško povrijeđen najstrašniji i najopasniji general Qassem Suleimani. Navodno je ranjen kod Alepa. a američke službe još uvijek provjeravaju taj podatak – kazao je jedan neimenovani američki dužnosnik.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara