Veliki uspjeh bh. kompanije “Neno”

816
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desetine hiljada bh. građana svoju plaću dobija u firmama koje posluju u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji.

Među preduzećima iz ove branše ima i onih čiji su proizvodi korišteni na nekim od najvećih svjetskih događaja kao što je bila i olimpijada u Sočiju. Ta čast pripala je privredniku Branku Petroviću iz Teslića čija firma Neno d.o.o. posluje od 1988. godine.

Neno d.o.o. danas zapošljava 35 radnika i proizvodi različite akreditacijske trake, čipku, elastiku za ženski i muški veš, bretele za grudnjake, elastiku za dušeke i razne druge proizvode. Prošle godine kompanija je proizvela više od dva miliona dužnih metara satenske trake i gotovo je sva izvezena na evropsko tržište.

– Otprilike 50 posto svojih proizvoda izvozimo, pretežno na tržište Evropske unije. Firma posjeduje opremu švicarske proizvodnje i orijentisana je na nove tehnologije – naveo je Petrović. Kaže da njegova firma svojim proizvodima opslužuje i domaće proizvođače Almu Ras, Zenko iz Zenice i Prevent Visoko.

Kao najveći uspjeh, direktor je spomenuo izradu akreditacijskih traka za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

– Sve i jedna satenska traka za akreditacije koje su nosili učesnici, sudije, delagati na olimpijskim igrama u ruskom Sočiju, izrađena je u Tesliću. Na to smo veoma ponosni. Akreditacijske trake izvezene su u Mađarsku, gdje su prekontrolisane a zatim otpremljene u Soči – prisjeća se Petrović.

(Faktor/Crta)

Komentari

komentara