Veo misterije nad samoubistvom Praljka

329

Samoubistvo Slobodana Praljka u direktnom TV prenosu i dalje je obavijeno misterijom.

Iako holandsko tužilaštvo potvrđuje da je u bočici bila smrtonosna hemikalija, još se ne zna kakav otrov je popio, ni ko mu je i kada to donio uprkos strogim kontrolama u zgradi Haškog tribunala.

Šta je Praljak popio, kako je to unio u sudnicu i ko mu je to donio? Očigledno je toliko iznenadio i druge opruženike i članove sudskog vijeća da prvo nisu shvatali o čemu se radi. Proces je prekinut tek minut kasnije, kad je Praljak pao sa stolice i rekao šta je uzeo.

Hitna pomoć je u zgradu tribunala stigla 40 minuta kasnije, što je možda bilo presudno, kažu stručnjaci.

Dok traju spekulacije da li je Praljak popio cijanid, arsenik ili nešto treće, holandsko tužilaštvo najavljuje obdukciju tijela koja bi trebalo da pokaže uzrok smrti.

“Tužilaštvo vodi intenzivnu istragu i još nemamo kompletne rezultate. Prva analiza ukazuje da je u bočici bila hemikalija koja može izazvati smrt. Čekamo rezultate detaljnog toksikološkog ispitivanja”, kaže Merilin Fikenšer, portparolka holandskog tužilaštva

Još od juče u sudnici se vrši policijski uviđaj, a sudija je dva i po sata kasnije rutinski nastavio proces rekavši da nije nadležan da komentariše Praljkov postupak.

Poznavaoci haške procedure kažu da zbog detektora nije moguće unijeti metalne predmete, ali je moguće sakriti plastičnu bočicu, jer pretres nije detaljan, pogotovo kad su u pitanju advokati i rodbina. Praljkova haška braniteljka tvrdi da uopšte nije očekivala takav postupak svog klijenta.

Ona je za hrvatsku državnu televiziju rekla da je samo razgovarala sa Praljkom telefonom prije nego što ga je vidjela u sudnici, gdje je on popio, kako je rekao, otrov neposredno pošto je sudija žalbenog vijeća Tribunala pročitao da vijeće podržava njegovu prvostepenu presudu na 20 godina zatvora.

Pinterova je rekla da je bezbednost u sudu “zaista stroga ” i da “ne vidi kako je to moglo da se dogodi”.

Ona je rekla da se optuženici dovode u sud kroz poseban ulaz i drže odvojeno jedni od drugih i dodala da je bezbijednost takođe vrlo stroga u zatvorskom dijelu Tribunala.

Još niko niko nije osumnjičen da je donio otrov Praljku, ali hrvatski mediji prenose da je Praljak posljednjih dana odbijao da mu porodica dolazi u posjetu, kako tumače, vjerovatno da sumnja ne bi pala na njih.

Komentari

komentara