menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Vijeće ministara BiH postiglo dogovor o raspodjeli 330 miliona eura od MMF-a

Urednik | 2. Juna 2020.
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje /RFI/ Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ova tačka, kako je jutros pojašnjeno, naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog Ministarstva finansija i trezora Vjekoslava Bevande, a riječ je o iznosu od oko 330 miliona eura za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

Odluka o raspodjeli sredstava MMF-a - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Odluka o raspodjeli sredstava MMF-aFOTO: FAKSIMIL

Novac je već ranije uplaćen i nalazi se na računu Centralne banke BiH ali je potrebna bila posebna odluka Vijeća ministara, na šta su prije nekoliko dana upozorili i iz Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu.

Guverner Safet Softić rekao je za “Avaz” da čim Centralna banka dobije odluke da će sredstva biti raspoređena entitetima i Brčko Distriktu po ranijem dogovoru iz pisma namjere.

Prema ovoj odluci 330 miliona eura koji se trenutno nalaze na računu Centralne banke BiH će se dijeliti na način da će entitetu RS pripasti 37,5 posto, FBiH 61,5 posto, te da će se novac koji pripada FBiH podijeliti na način da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto se dijeli kantonima.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset