Vijeće sigurnosti UN glasa o nacrtu rezolucije o Siriji, Rusija ulaže veto

298

Vijeće sigurnosti UN danas treba da glasa o nacrtu rezolucije u kojoj se zahtjeva saradnja sirijskih vlasti u istrazi o napadu za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, saopštili su američki diplomatski izvori.

Britanski ambasador pri UN izjavio je sinoć da su Velika Britanija, Francuska i SAD predstavile Vijeću sigurnosti UN novi nacrt rezolucije u kojoj se traži istraga o hemijskom napadu u Siriji pripisanom vlastima predsjednika Bašara el Asada.

U novom nacrtu se zahtjeva “potpuna saradnja u istrazi” o napadu koji se dogodio prošle nedjelje na sjeverozapadu Siriju i u kojem je poginulo 87 ljudi, izjavio je britanski ambasador Metju Rajkroft.

Vijeće sigurnosti UN razmotrio je prošle nedjelje tri nacrta rezolucije o napadu u Siriji ali nijedan nije stavljen na glasanje.

“Želimo tekst u kojem se osuđuje napad i traži temeljna istraga”, rekao je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.

Raniji tekst rezolucije koje su predložile SAD, Velika Britanija i Francuska, naišao je na protivljenje Rusije koja je navela tada da tekst unaprijed određuje krivca.

Zapadne zemlje optužile su Asada za napad za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, dok sirijske vlasti tvrde da su gađale pobunjeničko skladište u kojem su bile toksične hemikalije.

Tursko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su analize potvrdile da je jak nervni gas sarin korišten u napadu u Siriji.

Poslije analiza krvi i urina povrijeđenih koji su zbrinuti u Turskoj, “utvrđeno je da je gas sarin upotrebljen” tokom napada u sjeverozapanom dijelu Sirije, izjavio je ministar Redžep Akdadž i dodao da je u Tursku prebačeno više od 30 povrijeđenih, od kojih su tri osobe umrle.

(BHRT)

Komentari

komentara