menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Virtuelni samit G20 u novembru, predsjedava Saudijska Arabija

Urednik | 28. Septembra 2020.

Samit čelnika G20 održat će se 21. i 22. novembra, saopćila je Saudijska Arabija danas, dok je pandemija KOVID-19 osujetila nade Rijada da bude domaćin skupa u Kraljevini kako bi ojačala svoj međunarodni ugled.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte i vodeći američki saveznik, preuzela je predsjedništvo nad G20 u vrijeme žestokih globalnih kritika zbog ljudskih prava nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. i rata u Jemenu.

Rijad je pokušao skrenuti pažnju na reforme koje je pokrenuo de fakto vladar, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, kako bi otvorio kraljevinu i diverzificirao svoju ekonomiju.

Kralj Salman, koji je imao operaciju u julu, predsjedavat će virtuelnim samitom u novembru, navodi se u saopćenju iz saudijskog ureda za odnose s javnošću samita G20, prenio je Rojters.

Saudijski čelnici pozdravili su predsjedavanje Kraljevine nad G20 kao dokaz njihove vodeće uloge u globalnoj ekonomiji, ali većina sastanaka održana je onlajn zbog novog koronavirusa.

Samit će se fokusirati na “zaštitu života i obnavljanje ekonomskog rasta, ublažavanje grešaka otkrivenih tokom pandemije i postavljanjem temelja za bolju budućnost”, navodi se u saopćenju.

Radio Bet / Izvor: BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset