menu Naslovna chevron_right
RadioBetTuzlanski kantonVijesti

Virus će proći, ali mi ćemo ostati čipovani, nismo znali cijeniti male stvari

Urednik | 25. Marta 2020.

Dominantna naracija u posljednje vrijeme ukazivala je na raskalašenost običnog čovjeka. Želja za glamurom, skupim stvarima, egzotičnim destinacijama, a da se pri tome sve lijepo zabilježi i objavi putem društvenih mreža postala je naša opsesija. Sve s ciljem da u očima šireg kruga prijatelja i poznanika predstavimo sebe kao osobe, za koje ni sami ne vjerujemo da jesmo.

Više nije bilo dovoljno izaći u gradski kafić, uživati uz popodnevnu kaficu, pročitati novine, razmijeniti poneku riječ sa sugrađanima.

Ne, to nije nešto što će impresionirati ljude oko nas. Ne želim biti običan i prosječan…

Sav taj prosjek unosi nemir u dušu, stvara anksioznost, nezadovoljstvo vlastitim životom.

Sreća u tom trenutku postaje nedostižna, jer je ne determinira naše mišljenje o sebi, nego kako nas drugi doživljavaju.

Pa smo postali skloni improvizaciji. Beograd je blizu, mogli smo? Zagreb također, neki šoping?

Ma i to su postale prevaziđene destinacije. Slike na instagramu više ne kupe toliko lajkova. ..

Istovremeno u našem okruženju, nalaze se ljudi, koji nemaju za hranu, niti gdje prespavati.

Ono što je nekima ispod standarda života prosječnog čovjeka, nekima bi predstavljalo bogataški stil života. Nemojte pogrešno shvatiti. Ka boljem, uvijek treba težiti, ali ne po cijenu da negdje u procesu izgubite sebe i empatiju. Izgubite ljudskost.

Nemojte postati robovi nametnutog standarda života. Pod time mislim na ono što Vam se servira putem medija, društvenih mreža i neostvarenih i iskompleksiranih osoba, sa kojima ste okruženi.

Teška situacija u kojoj se trenutno nalazimo, uzrokovana korona virusom, vratit će nas unatrag u širem smislu te riječi. Ekonomske posljedice bit će neizbježne, drustveni život naglo je prestao, socijalizacija je onemogućena…

Ali, ovaj virus, bolest, nazovite ga kako želite, donio je i pozitivne promjene u naše živote. Dao nam je vremena da usporimo, da preispitamo naše živote, ponašanje, vrijednosti i djelovanje na našu društvenu zajednicu i ljude oko sebe.

Roditelji sada imaju vremena da saslusaju svoju djecu, djeca da sa roditeljima podijele svoje probleme. Jako je važno da iz cijele trenutne situacije izađemo kao bolje individue.

Kafići će uskoro ponovo biti puni, ulice će prekriti naši osmijesi; sve će biti kao nekada. Virus će proći, ali mi ćemo ostati čipovani, ako ne naučimo cijeniti male stvari.

Sacuvajmo ovaj osjecaj solidarnosti i neka nam 2020. uvijek ostane u sjecanju, kao opomena za svaki put, kada zaboravimo na osnovne ljudske vrijednosti,

Radio Bet: Dino Kukuruzović

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset