Višegrad: Obilježavanje 25. godišnjice “Žive lomače” na Bikavcu

320

Udruženje “Žena žrtva rata” povodom 25 godina od stravičnog zločina izvršenog nad višegradskim Bošnjacima u kući Adema Omeragića u Ulici Pionirska i kući Mehe Aljića na Bikavcu, organizuje obilježavanje stratišta.

U znak sjećanja na žrtve Udruženje će sa preživjelim žrtvama, članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka, obilježiti 25. godinu “Žive lomače”.

“O ‘Živim lomačama’ u Višegradu, danas svjedoči naša istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja, svjedoče prvenstveno haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina; svjedoči to što naše nekadašnje komšije okreću glavu od nas i od priče o prošlosti, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više od po 70 zapaljenih ljudi”, kazali su iz Udruženja.

Najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju.

U 7.30 sati planiran je polazak ispred Zemaljskog muzeja Sarajevo sa odmorom u Međedi, dok će u 10.30 sati biti organizovane kolone ispred Careve džamije i kretanje prema stratišta u Pionirskoj ulici (kuća Sumbule Zebe).

Oblizak stratišta, polaganje cvijeća i obraćanje domaćina i gostiju počet će u 11.00 sati, dok je u 12.00 sati planiran povratak kolone u Carevu džamiju.

U 13.00 sati bit će klanjan podne namaz u Carevoj džamiji i učenje tehvida za žrtve “Žive lomače”, a u 14.00 sati će biti organizovane kolone i kretanje prema stratištu uz transparente glavnom ulicom, prema kući Mehe Aljića u naselju Bikavac.

Obilazak stratišta, dova, postavljanje Spomen ploče, polaganje cvijeća i obraćanje domaćina i gostiju počet će u 15.00 sati, a po završetku je planiran povratak.

 

 

<BHRT

Komentari

komentara