menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Vježba za sigurnu i stabilnu BiH

Urednik | 12. Oktobra 2017.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner  je  izrazio dobrodošlicu ministrici odbrane BiH Marini Pendeš i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću na ceremoniji zvaničnog otvaranja vježbe “Brzi odgovor 2017.” u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu.

Smotri tokom ceremonije su prisustvovali pripadnici rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu i jedinice iz sastava Višenacionalnog bataljona EUFOR-a, kojeg čine mađarski i turski vojnici. Vojnicima su se pridružili pripadnici SIPA-e i Granične policije, uključujući i njihove službene pse, saopćeno je iz EUFOR-a.

– Želim izraziti posebnu dobrodošlicu jedinicama koje nisu u sastavu EUFOR-a, kao što su ‘1 Rifles’ iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, učesnicima iz Oružanih snaga BiH i organa za provedbu zakona Bosne i Herzegovine. Svi  zajednički učestvujemo na vježbi, a očuvanje sigurnosti je glavni cilj – rekao je Waldner.

Ministrica odbrane Marina Pendeš je izjavila da je jedna od najvažnijih zadaća svake vojske pripremiti se za različite situacije i sigurnosne prijetnje.

– Ministarstvo obrane i ja zalagat ćemo se za još povoljnije uvjete organiziranja i provedbe aktivnosti obuke kao važnog preduvjeta za razvoj naših oružanih snaga – dodala je Pendeš.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je naglasio da se partnerima i građanima BiH želi poslati jasna poruka da postoje policijske snage koje su spremne i obučene da brzo i efikasno odgovore na sve sigurnosne prijetnje.

“Brzi odgovor 2017.” je vježba podrške miru, koju predvodi EUFOR. Vježba će se održati od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika. To će biti prvi put da se organi za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajednički uvježbavaju po realističnim scenarijima u cilju provjere svojih planova za vanredne situacije, saopćeno je iz EUFOR-a.

“Brzi odgovor” će unaprijediti interoperabilnost snaga EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te organa za provedbu zakona.

EUFOR održava svoje kapacitete za odgovor na svaki sigurnosni izazov na lokalnom području u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, ukoliko bude potrebno i nastavlja održavati mehanizam pravovremenog razmještanja rezervnih snaga kao podršku organima vlasti BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset