Vlada FBiH će uprkos blokadama nastaviti rad na reformama

249
“U ovom trenutku još traju konsultacije među strankama i unutar kolegija oba doma federalnog parlamenta. Termin održavanja eventualnih vanrednih sjednica još nije poznat, no to bi, prema mojim informacijama, trebalo da bude naredne sedmice”, rekao je u intervjuu za Nezavisne premijer FBiH Fadil Novalić.

On kaže da bi prelazak na  privremeno finansiranje značio da će se iz budžeta vršiti samo najneophodnije isplate za budžetske korisnike.

“Nećemo, dakle, moći da krenemo u realizaciju nijednog od razvojnih projekata uvrštenih u budžet. Prije svega, radi se tu o infrastrukturnim projektima, cestogradnji, investicijama u aerodrome, željeznice. Nećemo moći da krenemo u realizaciju sporazuma sa boračkim udruženjima. Blokirane će biti i isplate za poljoprivrednike. Ovo je, dakle, najgori mogući scenarij i mi ga moramo po svaku cijenu izbjeći” , kaže Novalić.

Ipak, premijer FBIH izražava optimizam da će budžet ipak biti usvojen u roku te da za privremenim finansiranjem neće biti potrebe.

Na pitanje da li je moguće da se Federacija odblokira i šta je potrebno napraviti da se partneri konačno dogovore, Novalić kaže da je zbog ulaska u predizbornu godinu prostor za pregovore među strankama poprilično sužen.

“Ipak, mislim da reformski zakoni na kojima smo predano radili u protekle tri godine vrijede da se na stranu stavi nepotrebno politikantstvo. Mislim tu ne samo na politikantstvo unutar koalicije, ali i na opoziciju koja je, nažalost, svojim destruktivnim djelovanjem dovela do trenutne krize. Moramo se svi malo uozbiljiti i umjesto na izbore, početi misliti na građane”, kaže Novalić.

Dodaje da se u cijeloj situaciji SDA ponaša što se ne može reći o ostalim koalicionim partnerima.

“Ne smijemo zaboraviti da je Vlada Federacije u ime svih stranaka dala penzionerima obećanje da će Zakon o PIO biti usvojen do kraja prošle godine. Penzioneri su nam produžili rok do kraja ovog mjeseca, no nakon toga, kako su rekli, slijede protesti. Ne smijemo se igrati njihovom sudbinom i to svim strankama mora biti jasno. Ako novi zakon ne bude usvojen, stabilnost penzionog fonda pa i isplata penzija bit će dovedeni u pitanje. Parlament mora u ovom slučaju pokazati maksimum odgovornosti”, kaže Novalić.

Šta se tiče ostalih reformskih zakona, Novalić kaže da je Vlada dala sve od sebe da svi oni budu kvalitetni i da najbolji način rješavaju probleme naših građana.

“U njihovoj izradi učestvovali su ministri iz SDA, SBB-a i HDZ-a. Znam da neki na blokadama žele graditi predizbornu kampanju, no mislim da će im biti jako teško da glasačima objasne zašto su iznenada uskratili podršku sopstvenim ministrima. Naravno, Vlada će uprkos svim ovim problemima nastaviti da radi svoj posao. Ne mogu reći da nisam zabrinut za sudbinu reformi. Lično uradit ću ipak sve da 2018. ne bude izgubljena”, kaže Novalić.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara