Vlada FBiH odbila prijedlog, roditelji ne odustaju; Senzori za mjerenje šećera značili bi manje uboda i boli za djecu

87

Roditelji djece oboljele od dijabetesa, koji su na inzulinu, pokrenuli su inicijativu s ciljem osiguranja senzora za mjerenje šećera na teret zdravstvenih fondova. Senzori bi za djecu značili manje uboda i boli, a vrijednost šećera mogla bi se očitati aparatićem ili mobilnim telefonom. Iako je Federalna vlada prošle sedmice odbila ovu inicijativu, roditelji i pojedini federalni parlamnetraci tvrde – neće dozvoliti da život djece zavisi od volje vlasti.

Kenan dobro zna šta iziskuje borba s dijabetesom tip 1. Kaže, dijebetes za uspjeh nije prepreka, ukoliko postoji volja i želja. Sport je njegov način borbe i ljubav prema karateu. Uspješan je sportist, a potvrda tome su medalje na državnim, balkanskim, ali i međunarodnim takmičenjima.

– Treninzi znaju biti teški, a tako je i na takmičenjima, svako malo moram izmjeriti šećer prije borbe, u toku borbe, poslije borbe i to oduzima malo više koncentracije, ali uvijek to uspijem uskladiti – priča on.

Kenanu i drugoj djeci upotreba senzora značila bi manje uboda. Inicijativu “Za život s manje boli” pokrenuli su roditelji, a u Parlament uputila federalna zastupnica Alma Kratina. To bi značilo osiguranje senzora na teret zdravstvenog fonda i bolji kvalitet života djece.

– Dijete koje ima libre senzor ubode se samo jednom u 15 dana, a moj Kenan se ubode za 15 dana najmanje 100 puta. Spomenut ću 10-mjesečnu bebu koja se trenutno nalazi u KCUS, zamislite bol te majke koja očekuje da to dijete svaki čas padne u komu, jer ona ne zna koliki joj je šećer, a malo je da je ubode svako pola sata, izračunajte koliko je to uboda. Taj libre senzor bi značio život za to dijete – priča Amina Memišević.

Prošle sedmice Vlada FBiH odbila je ovakvu inicijativu. Obrazloženje: pomagala nisu registrovana u Agenciji za lijekove BiH i ne postoji firma u BiH koja bi taj proces mogla pokrenuti.

Polovinom sljedeće godine namjerava u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstava za tržište BiH. Nakon provedene procedure i upisa u registar Zavod zdravstvenog osiguranja može procijeniti potrebna novčana sredstva i pronaći način za njihovo osiguranje s ciljem nabavke senzora.

Nezvanično, pojedini roditelji tvrde – senzori dolaze na tržište BiH. Jedan proizvođač predao je dokumente u državnu Agenciju za lijekove i narednih dana bi trebalo biti završeno registrovanje. To će značiti vraćanje procedure na početak i ponovno upućivanje ka Vladi. Onog trenutka kada bude registrovan, onda se moraju osigurati i sredstva. Jedan od načina, tvrdi federalna zastupnica Alma Kratina, jeste rebalans budžeta.

– Ovo je jedna u nizu situacija koje se mogu uraditi jer iz federalnog fonda Ministarrsvo obezbjeđuje trakice za djecu oboljelu od dijabetesa i to je značajan iznos. Ako bismo ta sredatva preusmjerili na senzore, dva senzora su mjesečno potrebna djeci, mislim da bismo napravili pravu stvar – ističe Kratina.

Iako novca nedostaje, roditelji apleuju: uvođenje senzora je dugoročna ušteda, a ne šteta, a to bi za Kenana i za oko hiljadu djece u Federaciji značilo život sa manje boli.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara