Vlada HNK: Nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka ljekara

159
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćila je da je ispoštovala sve potrebne procedure i u dobroj vjeri najavila proces pregovaranja sa sindikatima djelatnika zaposlenih u zdravstvu te stoga smatra kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka niti je on utemeljen na zakonu, što je danas potvrdio i Općinski sud u Mostaru, saopćeno je iz te vlade.

“Vlada je napravila sve potrebne predradnje koje su sadržane u Zakonu o radu kako bi proces pregovaranja mogao otpočeti 26. februara. O svemu poduzetom obavijestila je i predstavnike sindikata, koji su prihvatili navedeni termin, te nastavila aktivnosti na pripremama za pregovore. Sindikat liječnika i stomatologa je, unatoč činjenici da je prvobitno prihvatio 26. februara kao datum početka pregovora, naknadno promijenio odluku i stupio u štrajk”, stoji u saopćenju.

Iz Vlade su naveli da su čvrsto opredijeljeni za dijalog kao jedini način dolaska do rješenja prihvatljivih za sve strane, te pozvali Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sistema, 26. februara otvore pregovarački proces.

Vlada HNK, predsjednik Vlade Nevenko Herceg i resorni ministar Goran Opsenica ponovno su istaknuli kako razumiju zahtjeve sindikata te da će učinit sve, što je u realnim okvirima moguće, kako bi se popravio njihov materijalni položaj, navodi se u saopćenju.

Inače, doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupili su u ponedjeljak u generalni štrajk.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara