Vlada TK: 500 hiljada KM za zapošljavanje branitelja i članova njihovih porodica

151

Za zapošljavanje branitelja i članova njihovih porodica Vlada TK donijela je Program o rasporedu sredstava u iznosu od 500 hiljada. Ovaj program zasnovan je na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica, koja su prijavljena na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Realizacija Programa predviđena je putem zapošljavanja radi proširenja postojeće ili pokretanja nove privredne djelatnosti i samozapošljavanja radi pokretanja nove privredne djelatnosti ili obrtničke ili srodne djelatnosti. Za ove namjene Vlada je u Budžetu za 2018. godinu planirala ukupno 500.000,00 KM bespovratnih sredstava.

„Zapošljavanje je predviđeno ali pod dva uvjeta. Bit će zapošljavanje radi proširenja postojeće ili pokretanja nove privredne djelatnosti putem pravnih subjekata i samozapošljavanja radi pokretanja nove privredne djelatnosti, obrtničke ili srodne djelatnosti. Sredstva su predviđena u ukupnom iznosu od 500 hiljada KM. To su ukupna sredstva predviđena ovim programom.“ – kazao je Enes Gegić, ministar za boračka pitanja TK.

Od ovog iznosa 300.000,00 KM je predviđeno za dodjelu grant sredstava privrednim društvima registrovanim kod nadležnog organa i registriranim licima koja obavljaju obrtničku ili srodnu djelatnost, a koja bi izvršila zapošljavanje branilaca ili članova njihovih porodica. Preostalih 200 hiljada KM predviđeno je za dodjelu grant sredstava fizičkim licima, koja bi koristeći sredstva registrovali privrednu, odnosno obrtničku ili srodnu djelatnost i otpočeli obavljati djelatnost u svoje ime.

„Sredstva predviđena ovim članom dodjeljivat će se na način da će se za četiri grant sredstva davati po 30 hiljada KM, čija je investicija minimalno 60 hiljada i devet grantova po 20 hiljada čija je investicija minimalno po 40 hiljada. To je za pravna lica. Sredstva predviđena za fizička lica su po 10 hiljada KM.“ – dodao je Gegić.

Ministar Gegić je naglasio da će se samo ovim Programom omogućiti zaposlenje za 50 do 70 osoba. Također naglasio je ovaj Ugovor moguće sklopiti najmanje na 24 mjeseca, a sve u cilju poboljšanja socijalnog statusa budućih zaposlenih osoba. Nakon zvaničnog donošenja odluke o ovom Programu, koji će biti i javno dostupan svima, bit će objavljen i Javni poziv na koji će se moći odazvati svi zainteresovani.

 

 

Izvor:RTV SLON

Komentari

komentara