Vođa afričkog plemena radi kao baštovan kako bi skupio novac za narod

376

Erik Manu, vođa akanskog plemena na jugu Gane, vratio se na stari posao u Kanadu sa ciljem da sakupi novac kojim bi obezbijedio zdravstvenu njegu i zaštitu pripadnicima svog plemena.

Manu je postao vođa kad je njegov 67-godišnji stric preminuo, a do tada je živio i radio kao baštovan u Kanadi, prenosi „Independent“.

Nakon što je sa ženom i sinom proveo tri godine u Kanadi, Manu se vratio u Ganu da bi preuzeo titulu koju je stekao rođenjem.

“To je ogromno iskustvo. Moraš da ga prihvatiš sa strašću. To je nešto što pripada mom nasleđu, kulturi i tradiciji”,  rekao je Manu, a prenosi “Independent”.

Baštovanstvu se vratio kako bi zaradio novac koji mu je potreban za poboljšanje života njegovog plemena koje broji oko 6 hiljada pripadnika.

“Nekada kada odemo na teren, ljudi za koje radimo mi kažu da znaju šta sam ja jer su me vidjeli na televiziji”, rekao je Manu.

Na pitanje zašto se bavi baš tim poslom, odgovara kako je to vrsta poniznosti koju svi razumiju. Dodaje i da je ponosan što radi za svoju šeficu.

Kada se tek vratio u Ganu, njegova šefica Suzan Votson osnovala je fondaciju koju je nazvala „Do Mjeseca i nazad“ i snabdjela je mladog vođu zalihama školskog pribora, odjeće, laptopova i medicinskih sredstava.

Votson je otputovala u Ganu kako bi prisustvovala ceremoniji proglašenja vođe i vratila se sa predivnim utiscima.

“Oni su lijepi spolja i iznutra, a nemaju apsolutno ništa. A većina nas ovdje je nesrećna i uvijek želimo još”, zaključuje Votson.

Komentari

komentara