Vodostaj rijeke Save i dalje je u blagom porastu

658

Visina vodostaja izmjerena jutros u sedam sati na vodomjernoj stanici Bosanski Brod iznosila je 730 centimetara, što je za četiri centimetra više u odnosu na jučerašnje mjerenje. U Bosanskom Šamcu visina vodostaja je 600 centimetara, osam centimetara više nego jučer u sedam sati ujutro.

Visina vodostaja viša je i u Orašju. Jutros je iznosila 821 centimetar, što je više za 15 centimetara u odnosu na jučerašnje mjerenje. Vodostaj na brani HA Modrac, Tuzlanski kanton, jutros u sedam sati bio je 198,94 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u sedam sati nivo je niži za četiri centimetra. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,6 m3/s.

Vodostaj rijeke Drine u općini Goražde intezivno se mijenja, raste i opada, što zavisi od ispuštanja vode iz HE ”Piva” i pritoka rijeke Drine. Ovaj vodostaj trenutno ne ugrožava stambene objekte i materijalna dobra.

Vodostaj rijeka Une i Sane u Unsko-sanskom kantonu u odnosu na protekle dane i dalje je u opadanju.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan, a vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona je u opadanju, osim rijeke Vrbas kod Gorenjeg Vakufa/Uskoplje.

Vodostaj na brani HE Jablanica jutros je iznosio 268,21 m.n.v., a maksimum je 270. Na brani Grabovica izmjereno je 158,28 m.n.v., a maksimum je 159. Na obje brane otvorena je po jedna klapna preljeva.

Na području općine Goražde, Bosanskopodrinjski kanton, vođene su aktivnosti na otklanjanju posljedica koje su ostavile površinske vode i klizišta od 6. marta.

Međutim, od posljedica kiše u toku jučerašnjeg dana dolazilo je do odrona na putnim pravcima, kao i pojava klizišta.

U Mjesnoj zajednici Goražde III na lokalnom putu Kolijevke-Vran Potok došlo je do odrona kamena i zemlje. Na lokalnom putu u naselju Pargani došlo je do pojave klizišta koje ugrožava nekoliko stambenih objekata. Također, zabilježen je odron na lokalnom putu u Kolijevkama.

U Mjesnoj zajednici Goražde IV na regionalnom putu R448 došlo je do odrona zemlje koji ugrožava put i prijeti obaranju električnog stuba. U naselju Obarak u nekoliko mjesta došlo je do pojave manjeg slijeganja tla, kao i pojave podzemnih voda koje prave probleme u podrumskim prostorijama.

Staro klizište u Mjesnoj zajednici Goražde II ispod porodične kuće ponovo je aktivirano i prijeti presijecanju Podhranjenskog potoka i obaranju električnog struba.

U Mjesnoj zajednici Vitkovići, lokalitet Rađenovci, došlo je do pojave klizišta u blizini jedne porodične kuće gdje je došlo do pucanja vanjskog stepeništa.

Na lokalnom putu Kolijevke-Milanovići, u Mjesnoj zajednici Zupčići, došlo je do klizišta koji je zatvorio putni pravac i njegovo raščišćavanje je u toku, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

 

(A.H)

Komentari

komentara