menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Vodostaj rijeke Save u konstantnom porastu

Urednik | 19. Marta 2018.
Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač kazala je Feni da je i pored padavina u toku protekle noći došlo do pada vodostaja na svim rijekama Unsko-sanskog kantona kao i postepenog povlačenja vode s poplavljenih područja, te su već neki lokalni putevi koji su bili pod vodom ponovo prohodni.

Posebno je značajan pad vodostaja zabilježen na rijekama Kladušnici i Mutnici, kao i pad vodostaja rijeke Sane u Sanskom Mostu za 54 centimetra od jučer.

Kovač navodi da su i na ostalim rijekama u FBiH vodostaji uglavnom u opadanju ili stagnaciji i rijeke su u okviru svojih korita.

Po njenim riječima, vodostaj rijeke Save je u konstantnom porastu. S obzirom na dostignute vodostaje u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu, Agencija za vodno područje rijeke Save donijela je rješenja o proglašenju početka vanredne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, te redovne odbrane od poplave na poplavnom području Srednja Posavina.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke Save, o čemu su obavještene nadležne institucije kao i pravni subjekti zaduženi za provođenje mjera odbrane od poplava.

Kovač kaže da su na poplavnom području rijeke Tihaljina-Mlade-Trebižat (TMT) i rijeke Vrioštice, općina Ljubuški, sukladno obavezama po Federalnom operativnom planu odbrane od poplava, proglašene redovne mjere odbrane od poplava na spomenutom poplavnom području.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset