menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Volonteri Crvenog križa u Velečevu: Stanje je haotično, pomozite migrantima

Urednik | 5. Maja 2019.

Volonteri Crvenog križa općine Ključ uputili su danas apel svim nadležnim institucijama da se pomogne, kako su napisali, „napaćenim“ migrantima u kampu Velečevo, a koji se nalaze u izuzetno teškom stanju.

– Gdje god krenuli, ovdje ih svi vraćaju. Jučer je jedna grupa migranata, koja je zapažena od policije RS na relaciji Jajce – Banja Luka, dovedena na punkt u Velečevu. Migrante koje zapaze u Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu također dovoze ovdje u Velečevo. Već duže vrijeme svakodnevno pada kiša, uz jak vjetar, a nikakve zaštite nemaju. Prognozira se isto vrijeme i u narednom periodu – apeliraju iz Crvenog križa.

Navode da na ovoj lokaciji nema ni električne energije, vode, toaleta, a mnogi migranti boluju od šuge, lako prenosive zarazne bolesti!

Jesu li nadležni svjesni da je odavde najbliži kamp u Bihaću udaljen 100 kilometara, da je sljedeći u Sarajevu, jesu li svjesni da su ovom situacijom migranti prinuđeni na vršenje krivčnih djela na području Ključa, gdje je registrirano više provala u kuće, nekoliko pokušaja krađe auta i još neka druga djela. Jesu li svjesni da svi putnički prijevozi u pravcu Bihaća prevoze migrante, a kada ih pokušamo vratiti u pravcu Sarajeva, odbijaju da ih prime, pod izgovorom da ih ne smiju voziti u tom pravcu!? Jesu li svjesni da su ti isti migranti prinuđeni da ovdje ostanu više sati, pa do nekoliko dana?

Svakodnevno se izvještava o stanju i navedenom problemu, međutim i poslije sedam mjeseci ovakvog haotičnog stanja, niko ništa ne poduzima. Sve se svelo na pomoć koju pružaju volonteri Crvenog križa općine Ključ u hrani i odjeći, što je samo mala pomoć, kako ne bi bili gladni dok borave u Velečevu.

– U posljednja četiri dana ovdje je zadržano 75 migranata, 11 maloljetnih bez pratnje roditelja, četiri porodice (četiri žene i četvero djece, od jedne do 5 godina, jedna bolesna petogodišnja djevojčica). Dijete je upućeno u Dom zdravlja Ključ, gdje su mu dijagnosticirali bronhitis i jaču upalu krajnika. Dvojici migranata pružena je prva pomoć na licu mjesta, od kojih je jedan imao ubodnu ranu od noža na butini. Koliko će Crveni križ općine Ključ imati snage i mogućnosti pružati pomoć migrantima na ovaj i ovakav način, pitanje je – navedeno je u apelu.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset