Vožnja biciklom na posao pozitivno utiče na zdravlje

552

Zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao prijeti znatno manja opasnost od obolijevanja od raka ili preuranjene smrti, a vlade bi morale učiniti sve što mogu da potiču aktivnije načine prevoza na posao, izjavili su naučnici.

Studija objavljena u British medical journalu (BMJ) pokazala je da vožnja biciklom na posao vrlo povoljno utiče na zdravlje, odnosno da zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao, u odnosu na one neaktivne, prijeti 45 odsto manja opasnost od obolijevanja od raka i 46 odsto manja opasnost od srčanih bolesti.

Pješačenje do posla povezano je s 27 odsto nižim rizikom od srčanih bolesti i 36 odsto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti, premda, kako se čini, nema nikakav uticaj na manji rizik od obolijevanja od raka ili uopšteno na manji rizik od preuranjene smrti.

U istraživanje je bilo uključeno 264.377 osoba starih u prosjeku 53 godine. S obzirom na to da je studija bila posmatračkoga tipa, ne mogu se izvući čvrsti zaključci, a na rezultate studije mogli su utjecati i drugi faktori, dodali su naučnici, s obzirom na to da su ispitanici sami davali podatke o načinima odlaska na posao i udaljenosti.

Ipak, ovi rezultati pokazuju da se zdravlje stanovništva može poboljšati politikom koja potiče aktivnije načine prijevoza, posebno vožnju biciklom, rekli su naučnici. To podrazumijeva uređenje više biciklističkih staza, povećanje mogućnosti kupovine ili iznajmljivanja bicikla.

Lars Bo Andersen, profesor sa Zapadnonorveškog sveučilišta primijenjenih nauka, koji nije bio izravno uključen u istraživanje, rekao je da rezultati ove studije traže političko djelovanje i poticanje aktivnoga načina putovanja na posao. Osim toga, zamjena vožnje u automobilu vožnjom na biciklu smanjiće i gustinu saobraćaja u gradovima te pridonijeti smanjenju zagađenosti vazduha, uz dodatne povoljne učinke na zdravlje, dodao je Andersen.

 

 

 

(HRT)

Komentari

komentara