menu Naslovna chevron_right
LifestyleZdravlje

Vrti vam se u glavi kada naglo ustanete? Ovo je glavni razlog!

Urednik | 25. Decembra 2017.

Često se dešava da kada naglo ustanemo sa stolice ili iz kreveta posle malo dužeg sjedenja osjetimo blagu vrtoglavicu.

Ponekad vam se i vid zamuti i morate da se pridržite za nešto dok vrtoglavica ne prestane što obično traje par sekundi.

Eksperti imaju poseban naziv za ovo stanje: inicijalna ortostatična hipotenzija. Ako je osjećate s vremena na vrijeme kao i većina ljudi, onda nemate razloga za brigu. Ovo se dešava zbog privremenog smanjenja količine krvi, a time i kiseonika u mozgu. Zamislite da je vaše tijelo kao flaša, a tečnost kojom je flaša do pola puna vaša krv. Kada je flaša položena krv se koncentriše na jednoj strani, a kada je podignete ona se razlije, piše Time. Gravitacija povlači krv ka vašim nogama zbog čega mozak ostaje bez krvi.

“Vaše srce je pumpa. Kada naglo ustanete količina krvi koja prolazi kroz srce se smanjuje što dovodi do smanjenja pritiska i treba malo vremena da se mehanizam ponovo vrati u rad.” – rekao je doktor Filip Lou, profesor neurologije na Majo klinici u Ročesteru.

Sve što vam smanjuje pritisak može da dovede do pojave ovog stanja. Mlade žene i super fit ljudi imaju veće šanse da pate od niskog pritiska i česte vrtoglavice ovog tipa. Dehidratacija takođe povećava vaše šanse za vrtoglavicu pa se pobrinite da unosite dovoljno tečnosti.
Ukoliko vaša vrtoglavica prolazi za par sekundi i imate manje od 30 godina onda nemate razloga za brigu. Ali, postoji jedna specifična situacija kada ovaj simptom ne smijete da ignorišete. Kod odraslih između 44 i 66 godina ovakva vrtoglavica može da dovede do padova i preloma. Ovakva pojava u kasnijim godinama može da ukazuje na pojavu demencije i otežanog razmišljanja.

Ukoliko imate preko 40 godina, vrtoglavica ove vrste nije znak za momentalnu opasnost, ali je obavezno pomenite svom ljekaru na sljedećem pregledu. Ako vrtoglavica traje duže od nekoliko sekundi i prati je konfuzno razmišljanje, glavobolja, znojenje i malaksalost, obavezno zakažite pregled. Vrtoglavica onda može da bude posljedica nekog ozbiljnijeg medicinskog stanja, uključujući neurološke poremećaje ili neke probleme sa krvnim sistemom.
Kako biste ovo izbjegli, ustajte lagano i pijte dosta tečnosti.

(D.Š./Telegraf)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset