menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Vučić i Erdogan prošetali Kalemegdanom

Urednik | 11. Oktobra 2017.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu u obilasku Kalemegdana.

Vučić i Erdogan šetnju Kalemegdanom, u popodnevnim časovima, počeli su od Prirodnjačog muzeja, a sa njima u šetnji su bili i ministri Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dvojica predsjednika prošli su zatim kroz Stambol kapiju i na platou Gornjeg grada obišli Damad Ali-pašino turbe, jedan od sačuvanih spomenika islamske arhitekture u Beogradu.

Vučić i Erdogan slikali su se na jednom od bedema iznad ušća Save u Dunav, prvo sami, a zatim im se pridružila i Erdoganova supruga Emina.

Državna agencija Tanjug javlja da su dvojicu predsjednika građani kod Pobjednika pozdravili aplauzom i razgovarali sa njima, kao i da su im “prišla dva studenta iz Srbije koji su studirali u Turskoj i zahvalili im se na tome što dvije države sarađuju i što je omogućilo da odu u Tursku na usavršavanje”.

Erdogan i Vučić su potom obišli štandove sa suvenirima na Kalemegdanu, a zatim je predsjednik Srbije svog gosta ispratio dok se sam zadržao u kratkom razgovoru sa građanima.

Vučić je izjavio nešto ranije na zajedničkoj konferenciji sa Erdoganom da Srbija osjeća Tursku kao prijatelja.

“Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, naši odnosi su značajni za interese i budućnost Srbije”, rekao je Vučić.

Turski predsjednik nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srbiji, stigao je u ponedjeljak uveče kada je bio gost Vučića, a zvanični dio njegove posjete počeo je sinoć.

Za Erdogana je prvo priređen svečani doček ispred Palate Srbije, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dveju zemalja, a pored Vučića, turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije.

Erdogan se tokom svečanog prijema zadržao u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a na pitanje zašto Dačića nije sreo ranije po dolasku u Beograd, Vučić je odgovorio: “Dačić ne voli da ustaje rano“.

Nakon svečanog dočeka, uslijedio je razgovor predsjednika koji je, kako se navodi, trajao duže od jednog sata, a zatim i sastanci dvije delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Erdogan će kasnije posjetiti Novi Pazar koji ga dočekuje ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i bošnjačkom zastavom.

Inače, Erdogan je u autorskom tekstu za “Politiku” naveo da su Turska i Srbija dvije ključne zemlje na Balkanu, kao i da se i danas mogu vidjeti tragovi zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji i kulturi.

“Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama”, naveo je Erdogan.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset