Vučić u Zagrebu sa predsjednicom RH; Pantovčak: Neće biti riječi o ratnoj odšteti i isprici

302
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u Hrvatsku. Svečani doček mu je priredila u svome uredu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ga je prošli mjesec pozvala u posjet. Na reveru kaputa hrvatske predsjednice bilo je ispisano na glagoljici, izvezeno zlatnim slovima, ‘hrabrost’.

”Pozdrav vojnicima”, pozdravio je Vučić počasni vod Hrvatske vojske, a nakon toga su predsjednicima predstavljeni članovi izaslanstava. Poslije slikanja predsjednici su se uputili na razgovor u četiri oka.

Dvoje dužnosnika na Pantovčaku razgovaraju, a kasnije će im se priključiti izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici, najavio je predsjedničin ured, javlja HRT.

Nakon izjava za novinare oko 12.30, Vučić odlazi na Markov trg na odvojene sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Plenković je prošle sedmice najavio da s Vučićem želi razgovarati o ratnoj odšteti, a Vučić mu je uoči puta odgovorio da će dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.

Vučić je trebao u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku.

Srbijanskog predsjednika je u posjet prije dvije sedmice pozvala hrvatska predsjednica sa željom da dvije države “nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima”.

Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Protest protiv Vučića na Trgu bana Jelačića

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se više od hiljadu demonstranata. Kažu, bilo bi ih i više da policija nije jutros u 7 sati zabranila već dogovoreni protestni skup pa se morao održati na Trgu bana Jelačića.

Upravo je zbog toga i činjenice da u Hrvatsku dolazi Aleksandar Vučić, orilo “izdaja”, čuli su se jaki zvižduci, pogotovo u trenucima kad su se puštali Vučićevi govori koje je govorio 1994. u Glini te njima huškao protiv Hrvatske.

“Ajmo rušiti ogradu”, uzvikuju šezdesetogodišnjaci na protestu. “Čija ste vi policija”, viču policajcima. Demonstranti se nalaze ispred ograde iza koje se nalazi interventna policija. Pjevalo se “Zovi, samo zovi” i “U boj, u boj”.

Skup osiguravaju jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo MUP-a opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja.

Demonstranti su kazali da će se njihov glas ipak čuti jer kreću prema Gornjem gradu. Kažu da će doći do posljednje policijske barikade kod Kamenitih vrata i onda će srbijanski predsjednik dobro čuti glas hrvatskog naroda.

Policija privremeno ograničila pristup Markovom trgu 

U policijskom priopćenju stoji: Temeljem članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovom trgu.

S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14.

Prtest HVIDR-e ispred Srpskog narodnog vijeća 

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić rekao je da HVIDRA-a podržava protest Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u povodu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb, ali je HVIDRA organizirala skup i ispred Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici.

 

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara