Wigemark: Povećanje akciza je prilika vrijedna milijardu eura koju ne treba propustiti

229
“Jučerašnje glasanje otežava unapređenje infrastrukture, privlačenje stranih investicija i stvaranje novih i boljih radnih mjesta u BiH. U vrijeme ekonomske nesigurnosti u BiH i u regionu, ovu priliku vrijednu milijardu eura ne treba tako lako odbaciti”, kazao je Wigemark.

Pozvao je sve političke aktere da ne zalupe vratima prijeko potrebnim investicijama i reformama.

“Bosna i Hercegovina ne smije opet zaostajati i izgubiti vrijeme na svom putu ka Evropskoj uniji, dok se ostatak regiona kreće naprijed”, poručio je Wigemark.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo nije usvojen set zakona o akcizama, kojim je između ostalog predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga.

Delegati su odbili podržati da se o tom zakonu raspravlja u hitnoj proceduri, pa će zakon ići u skraćenu proceduru, koja omogućava amandmansko djelovanje.

Povećanje akciza na gorivo jedan je od uslova MMF-a za novu tranšu kredita, a vlast u BiH apeluje da je to jedini način da se nastavi izgradnja autoputa i održavanje magistralnih cesta.

Opozicija u državnom parlamentu, članovi Saveza za promjene i četiri zastupnika SDA nisu dali podršku predloženom zakonu.

klix.ba / NM

Komentari

komentara