menu Naslovna chevron_right
BiH

Wigemark: Prošlost ne smije biti prepreka bh. budućnosti

Urednik | 1. Jula 2018.
Jedna od šest inicijativa iz Strategije Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana, koju je krajem februara u Sarajevu predstavio predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, jeste i regionalna saradnja koja se sve češće pominje kao najbitniji politički faktor u zemljama bivše Jugoslavije.

Dobar model

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je za „Avaz“ da EU podstiče svaku debatu o regionalnoj saradnji.

Wigemark dodaje da je bitno potencirati ono što je u regionu zajedničko, a ne ono što dijele zemlje zapadnog Balkana.

– EU ima dobar model kada su u pitanju protok ljudi i robe i taj model možemo ponuditi. Od njega svi mogu imati koristi i to može doprinijeti pomirenju i tome da prošlost ne bude prepreka u okretanju budućnosti – poručio je Wigemark.

Šef Ureda Vijeća Evrope Drahoslav Štefanek je istakao da razgovori o regionalnoj saradnji moraju dovesti do boljeg života u BiH.

– Kancelarija Vijeća Evrope u BiH provodi različite programe u tom smislu. Neki su namijenjeni isključivo za BiH, ali postoje i dva programa regionalne prirode koji se provode u zemljama zapadnog Balkana. Jedan podrazumijeva socijalnu inkluziju Roma, a drugi se fokusira na slobodu izražavanja i medija – istakao je Štefanek.

Čvršća opredjeljenost

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je regionalna saradnja najbitniji preduslov za stabilnost BiH u cjelini.

– Veoma nam je bitno da odnosi između Beograda, Sarajeva i Zagreba budu dobri, jer kada su ti odnosi dobri onda je i BiH puno stabilnija. Evropska perspektiva je jedna od stvari koja sigurno može pomoći da se naše unutrašnje prilike u BiH smire, ali da bi mi to uradili potrebna je čvršća unutrašnja povezanost i opredjeljenje za EU – kazao je Ivanić.

Klokić: Bolji život građana

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić kazao je da regionalna saradnja treba da doprinese stabilnosti čitavog regiona i samim tim da omogući bolji život i građana, kao i ekonomski rast čitavog ovog prostora.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset