menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Za popravak zuba djeci s poteškoćama u razvoju Tuzlanski kanton izdvaja 15.000 KM

Urednik | 5. Oktobra 2019.

Nakon troipolgodišnje borbe oko 2.000 osoba za poteškoćama u razvoju u TK odnedavno imaju priliku za popravak zuba.

Direktorica Udruženja “Zemlja djece u BiH” Mirsada Bajramović kazala je da će se time poboljšati zdravlje te djece, kao i njihova kvaliteta života te je dodala da dosadašnja iskustva pokazuju da je većina te djece do 24. godine, zbog neblagovremene stomatološke zaštite, potpuno ostajala bez zuba.

Stomatološke usluge osobama s poteškoćama u razvoju kod kojih postoji indikacija za tretman pod općom anestezijom vrše se na Klinici za dječje bolesti UKC-a Tuzla po principu boravka u dnevnoj bolnici.


Načelnik Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla Edin Husarić kazao je da postoji dnevna bolnica za takve pacijente, gdje i nakon intervencije, prate njegovo stanje te ga otpuste kući nakon što se steknu uvjeti, prenosi Fena.

Do sada je na Klinici za dječje bolesti urađeno šest zahvata. Iskustva su i više nego pozitivna, ističe dr. Huharić.

Do sada su po ovu uslugu roditelji i djeca putovali do Mostara, Sarajeva i Banja Luke što je bilo izuzetno komplicirano za sve.

Postupak odobravanja ove zdravstvene usluge pokreće se podnošenjem zahtjeva Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Uz zahtjev se prilaže nalaz i mišljenje doktora stomatologije o utvrđenoj medicinskoj indikaciji u skladu s Procedurom za odobravanje ove zdravstvene usluge.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za ove namjene u 2019. godini osigurao je 15.000 KM.

Radio Bet / Preuzeto sa : (TIP/Fena)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset