Za sutra najavljeni protesti: Oko 2.000 policajaca dolazi ispred Vlade FBiH

309

Ispred zgrade Vlade Federacije za sutra je zakazan protest svih sindikata policije.

Kako je za Avaz.ba potvrdio Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH na sutrašnje proteste koji su zakazani za 12 sati idu svi sindikati policije sa područja Federacije.

Neki mediji su puštali spinove da smo odvojeni, što nije tačno. Dakle svi kantonalni MUP-ovi sa područja Federacije, državni organi, Granična služba i sudska policija će protestvovati ispred zgrade Vlade Federacije. Imamo nezvanične informacije da sa nama nisu pripadnici Federalne uprave policije, što i nekako razumijem. Vjerovatno su visoki pritisci od federalnog ministra (Aljoša Čampara, op.a.) i federalni premijer (Fadil Novalić op.a.). Oni su tu najbliži i tako da su oni popustili nekim ucjenama i pritiscima od pregovaračkog tima – kazao je Škulj.

Naglasio je da će sutra ispred Vlade Federacije biti otprilike dvije hiljade policijskih službenika.

Sa pregovaračkim timom Vlade mi smo usaglasili sve stavove i dogovoreno je da se za obračun plate daje najpovoljniji pet godina i da to ide kroz Zakon o policijskim službenicima. Mi se u potpunosti slažemo sa tim, ali tražimo da u završnim odredbama Zakona MIO/PIO uđe jedna rečenica da će se sve rješavati na taj način kako smo dogovorili, da ne bi neko sutra mogao iz određenih razloga da traži da taj Zakon o policijskim službenicima proglasi neustavnim za rješavanje ovih pitanja odlaska u penziju. Međutim, ako bi imali ovu upućujuću odredu u Zakonu PIO, tada bi sve bilo uredni ne bi moglo da se taj Zakon proglasi neustavnim – zaključio je Škulj.

 

 

Radio Bet/Izvor:avaz.ba

Komentari

komentara